Ono smo što jedemo!

Nakon što ste prateći moje preporuke cijeli prošli tjedan proveli na vodu kruhu i majonezi (nadam se da me niste ozbiljno shvatili), mislim da je vrijeme da zasucemo rukave i pocnemo jesti do optimalnog zdravlja.
Za pocetak…Naše tijelo je najsavršeniji stroj ikad izumljen. Dajte mu život u hladnoći i on će se prilagodit (eskimi), dajte mu vjecni život na suncu i on će se također prilagoditi (Afrika). Dajte mu rižu, on će imat kose oci, dajte mu mjesto u saboru i pristup novcu on će cijelu državu baciti na koljena, napustiti vladu, otići preko mora… ups, pardon, kriva tema. Uglavnom, znate na što ciljam! Ali, onda se zapitaš, pa cek, ako mu damo da se hrani ‘junk foodom’  onda će se i na to navukniti i biti fit bez obzira koliko dvadesetdvosatnovecernjih kebaba pojeli? Jeee! Pa da, vrlo vjerojatno ćemo se i na takav nacin prehrane adaptirati, ali, razocaranje za svih, nećemo biti živi da to iskusimo.
Što želim reći sa ovim? ‘Junk food’ je covjek uvrstio u svoj režim prehrane unatrag pedeset godina, a potrebne su stotine i stotine godina organizmu da mutira i razvije samo jednu karakteristicnu osobinu, a kamo li da usvoji sasvim drukciji režim prehrane sa kojim smo zapoceli 200 000 godina prije. A razlog tome vidimo prehranom uzrokovane globalne krize danas kakve jesu. Da se vratim onom zbog cega sam danas online.
Prošli tjedan sam naceo temu kako jesti a istodobno i mršavjeti i to bi htieo danas razjasniti. Kako sam uzeo stanovnike Afrike kao ‘trajan’ ucinak evolucije koji su razvili na svojoj koži velike kolicine melanina koji ih štiti od UV zraka, tako ima i onih, ‘polutrajnih’ ucinaka. Primjerice, koje boje ste kad se vratite ljeti sa mora (sunca), a koje ste zimi kada nema sunca? Ljudi su u zabludi, kreću u svijet dijete uskraćujući sebi 50% kalorija (pa i više) kojih su do tada konzumirali tokom dana, i što se dogodi? Kako probavni sustav nema oci, sve naredbe dolaze od mozga, a on ga informira kako dolazi period gladovanja i da cuva što je više zaliha moguće te da se riješi nepotrebnih ‘potrošaca’.  Zanima vas tko je u ovoj prici ‘zaliha’ a tko ‘potrošac’? Kilogram masti u obliku ‘sala’ u našem organizmu za održavanje dnevno potroši 20kcal, dok kilogram mišića zahtjeva cak 150kcal, što je skoro 8 puta više! Znate odgovor? Naravno da će se organizam potruditi da u procesu gladovanja u što većoj mjeri izbaci mišiće jer bi mu bilo potpuno nelogicno izbaciti 8 kg masnih naslaga umjesto 1 kg mišića. Uzevši još u obzir da gram masti razgradnjom daje 9 kcal, a gram proteina 4 kcal, dođemo do brojke od 7200kcal po jednom kilogramu masti ( pazite da mast u organizmu ima oko 20-tak % vode vezane na sebi pa ne možemo zaokružiti na 9000kcal ), koje organizam može pospremiti na malom prostoru i u većoj kolicini, što je na tih pocetnih 8 kg…uh! Puno! Ali što ako se dogodi obrnuta situacija? Čestim uzimanjem manjih obroka ne samo da uvjetuje boljoj apsorpciji makro i mikronutrijenata, većoj potrošnji energije (citaj ‘sala’) da se svi nutrijenti metaboliziraju, nego i uz to govorimo našem organizmu kako nema potrebe za skladištenjem energije u obliku masti jer nutrijenti potrebni za osnovne funkcije organizma su u stalnom ‘dotoku’ i biti će dostupni u krvi kad god kojoj stanici bude potrebna bilo aminokiselina,  glukoza, ili bio to kakvi mineral ili vitamin. Organizam će se potruditi da se riješi svih masnih naslaga koje je nakupljao dok god mu vi ne budete davali razloga da ih zadrži!
Tako da, dragi moji, jedite do vitke linije! Ili odite na liposukciju..

Do idućeg tjedna, pozdravlja vas Caz

Provjeri ovo!

Članak o debljanju part 2.

Zadnji put sam zapoceo svoju pricu o takozvanom ‘debljanju’, i stao a da zapravo i …