Članak o debljanju part 2.

Zadnji put sam zapoceo svoju pricu o takozvanom ‘debljanju’, i stao a da zapravo i nisam nešto konkretno rekao nego samo pricao o sebi. Mislim da bi radi sebe, a i radi vas dragi citaci (a jebemti i radi svih onih besplatnih rakija u Zagsa na racun clanaka) bio red da danas napišem nešto više. Pretpostavljam da citate moje clanke. Da, da, mislim na ove gluposti koje izlaze svakih pola godine i za koje jedine kritike koje dobivam (i to od poslodavca koji me ne plaćaju) jest da su prekratki.

Čitajući njih, vjerujem da su neki od vas po prvi put saznali neke cinjenice o prehrani, pa možda ih i pokušali primjeniti na sebi. Poanta je u tome da se trudim pisat o stvarima koje sam primarno provjerio na sebi, a zatim i nekolicini drugih ljudi u svojoj okolini, cisto skepticnosti radi.
Čemu sad opet ovo lajanje o sebi. Ma cisto da vas uvedem u ono o cemu ću pricati..

Jesen 2006-te. 75kg (cistog seksa, naravno), u jednoj ruci zdjela sa zobenim pahuljicama, u drugoj miš (ma ne taj!) sa nekolicinom otvorenih tab-ova na mozilli, svaki na forumu ili clanku koji je u naslovu sadržavao rijec „debljanje“, ‘ajmo se educirati!
I što kažu ti forumaši?
Jedi! Jedi još više! Jedi cešće! Jedi svu moguću hranu, u enormnim kolicinama i nije bitno u koliko sati, samo jedi!
Ma jedite vi govna..
Šta je bilo sa svim onim šejkovima od kojih se nabije 10kila cistog mišića u mjesec dana? E, e oni ultra, mega, giga, supermega i kakvi već prefiks-massi? Čitam citam, niti jedan pozitivan komentar o tim gainerima, pa nije valjda da to ne funkcionira?

Sad ozbiljno, znate li od cega se takvi suplementi inace sastoje? Od gomile i gomile šećera, nešto sitno proteina, a na etiketi ‘multifunkcionalno’ djelovanje i cijene da vam pamet stane..
Sad će neki od vas reći: „Ma imam ja jednog prijatelja koji je uzima to pa je došao za 2 miseca duplo veći“. Budimo realni, svi imamo takve prijatelje. Nažalost pozadina price je u 99% slucajeva drukcija nego kako se predstavlja, jer jedine stvari koje funkcioniraju na taj nacin su anabolici.

Hm, al’ isto ima onih proteina i kreatina što su se pokazali da funkcioniraju..
Želim prvo potvrditi da su bili u mojoj prehrani, i da imam viška novaca i opet bi bili.
No, da vam kažem svoje mišljenje o tim dodacima. Istina, te stvari imaju svoju ulogu u prehrani, ali ne onoliku kolika im se pripisuje.

Gledajući koliko je važno usvojiti pojedine segmente kod izgleda, a to podrazumjeva iscrpan trening (admine boldaj ovo) i kvalitetna prehrana, te zdrav san i genetika, zaslugu koju dodaci prehrani zauzimaju u konacnom izgledu je manji od 1%.

Zašto naglašavam trening? Pa ako treningom ne izbacite organizam iz ravnoteže i najrate ga da troši masne naslage i/ili povećava mišićnu masu, što će vam pravilna prehrana i san. To ti je k’o da kupite novi set lonaca a žena ne zna da kuha..il’ joj lanac prekratak (molim esavu da moje privatne podatke, radi prevencije eventualnih batina i budućnosti kolumne ne daje nikom).

Da se vratim forumu.
Od savjeta da slobodno jedem 10 jaja za obrok ukljucujući i žumanjke jer je to sasvim zdravo ako treniram, do onih koji su mi govorili da svoje pileće filete režem vodoravno da slucajno ne prekinem lance aminokiselina

uspjeo sam ‘profiltrirati’ one koji su imali nešto smisla i nakraju se ipak pomirio sa tim da nema precice do dobrog izgleda, uzeo vilicu u ruke i ‘ajmo!

Sjećam se, tada mi se prehrana sastojala od otprilike 400g proteina, oko 600g ugljikohidrata i 100tinjak grama masti. Puno? Znam, idijot, škorpion, jebiga.
Samo da napomenem da je sve uneseno putem hrane, i uspoređujući sa proteinima kao suplementima, kojih ima otprilike 40g po šejku, koliko mislite da je za izgled zaslužan baš taj šejk?
Trenirao sam 10ak puta tjedno, što teretana, što bazen. Jeo sam 8-9 puta dnevno i išao u školu, jer realno, kakve druge obaveze u tim godinama (17) imate?

Nije bilo jednostavno, u to sam siguran. Sad kad se sjetim bilo je i perioda kada sam po 3 mjeseca izbivao od bilokakvog treninga i samo odmarao i tovio se junkom, cisto jer mi je bilo dosta svega.
Greške su bile neizbježne, što u izboru hrane a i gledajući nacin treniranja. Probao sam svacije moguće nacine treniranja kao i nacine prehrane, i na kraju vam želim dati savjet po pitanju toga.
Jebeš to!
Da, probajte, jedite na nacin kako vam savjetuju, trenirajte kako vam govore, ali kad skupite dovoljno iskustva u oboma, osmislite svoj nacin prehrane i treninga jer samo Vi znate kako vaše tijelo najbolje funkcionira. Naravno, želim da se držite nekih osnovnih smjernica u prehrani tipa 5 obroka dnevno, cjelovite žitarice, nemasno meso, voće, povrće, i nacina treniranja da ste bar tri puta tjedno aktivni, radite vježbe snage, izdržljivosti i istezanja, a sve ostalo je na vama da osluškujute svoje tijelo i naucite kojim mehanizmom radi te kako kontrolirati istog. Ok?
I samo da podjelim par savjeta za kraj:
1. Junk rulz!
2. Umjerenost, proporcionalnost i uravnoteženost. Ne pretjeruj sa treningom k’o i sa zdravom hranom. Razbij se u alkoholu ko pi***, nemoj otići sutra trenirati, i šta? Odi na kebab! Odi u 03h, i šta? U suprotnom, poludit ćeš od svih tih gluposti.
3. Odredite prioritete, zacrtajte si cilj i isplanirajte kako ćete doć do njega. Nebitno koliko je cilj nerealan, realnim planiranjem iz dana u dan ćete vidit da je moguće.
4. Pozitivan stav, pozitivne misli. Jer pozitivne misli pokreću, a više ponovljenih pokreta cini naviku, a dobre navike nas vode samo jednom..a to je cilj!
5. Junk fakin rulz!

(šefe, jel ti sad dovoljno dug clanak? -.- )

Dragi moji, do idućeg citanja
Samo Vaš, Caz

Provjeri ovo!

Članak o debljanju – ili ne?

Nedavno (dobro ajd, davno) su me neki od vas zamolili ‘oću li ikako pisati o …