II. studentsko hodočašće na Mariju Bistricu

U organizaciji Udruge zagorskih studenata, potpomognute Koordinacijom studentskih zavicajnih udruga zagrebackog sveucilišta, u nedjelju, 27. svibnja održalo se II. studentsko hodocašće na Mariju Bistricu. 


Preko 1.000 studenata iz Zagreba, okupljeno pod okriljem 20 zavicajnih studentskih udruga, hodocastilo je na Mariju Bistricu u sklopu drugog zavjetnog hodocašća. 

Program je poceo svecanim euharistijskim slavljem na otvorenom koje je predvodio zagrebacki nadbiskup, kardinal Josip Bozanić. Poželio je dobrodošlicu svim studentima, podsjetivši kako je prije gotovo godinu dana hrvatski narod imao vrlo važan događaj – susret s papom Benediktom XVI. u Zagrebu pod geslom “Zajedno u Kristu”, a mladost se i u Mariji Bistrici poziva na življenje zajedno uz njegovu nazocnost.

“Čovjek danas kao da ne želi više biti na sliku Božju, već sliku samog sebe, proglašava se samostalnim, slobodnim, u takvim rukama oganj postaje opasnim i može se okrenuti protiv covjecanstva. Postoji opasnost da se covjek shvaća kao tehnicki proizvod znanosti”, upozorio je uzoriti gospodin kardinal u homiliji u kojoj se dotakao znacenja Duha Svetoga u svetom pismu. Zakljucio ju je rijecima: “Pošalji Duha Svetoga i obnovi lice ove naše zemlje Hrvatske!”.

Nakon misnog slavlja hodocasnici su se premjestili na obližnje parkiralište gdje je poznati autor milenijskih fotografija Šime Strikoman po 294. put odlucio ovjekovjeciti neki događaj na sebi svojstven nacin. Studenti, odjeveni u crvene i bijele kombinacije, formirali su hrvatski grb – šahovnicu i ispunili traženu zadaću. Bio je to trenutak koji će svim sudionicima zasigurno ostati u pamćenju za cijeli život.

Hodocašće je nastavljeno slavljenjem križnoga puta ispred glavnog oltara koji je animirao župni zbor mladih “Allegro” iz Luckog, a predvodio sam kardinal Bozanić. Naposljetku je svim sveucilištarcima poželio mnogo sreće na predstojećim ispitnim rokovima, a Udruga zagorskih studenata potrudila se dostojno ugostiti kolegice i kolege u svomu zavicaju. (Josip Tolić)


izvor: zkhs.hr

 

Provjeri ovo!

Dan kad je Zagreb izgubio Sidro

 Igor Kralj/PIXSELL Tekst je prenešen s bloga “Vagonašica”, Dubravke Glavine, koji možete posjetiti ovdje! Predugo …