Rezultati istraživanja o kvaliteti prehrane

Posljednjih ste nekoliko tjedana putem esava.info mogli sudjelovati u online istraživanju o kvaliteti prehrane. Projekt u suradnji s Studentskim odborom S.D. Stjepan Radić te Upravom prehrane ima za cilj poboljšati kvalitetu prehrane u domovima te ste u skladu s tim mogli iznijeti vaša mišljenja, prijedloge i kritike. Istraživanje je okoncano te vam donosimo rezultate i nekoliko zanimljivosti uz to. Sve će anekte s komentarima biti proslijeđene Upravi prehrane te sa sigrunošću možemo reći da će doći do promjena u idućoj akademskoj godini. U istraživanju je sudjelovalo 485 studenata. Hvala na odazivu!

 

OCJENA HRANE U MENZAMA – prosjecna ocjena za hranu u menzama S.D. Stjepan Radić iznosi 2,89.

ocjena

U MENZAMA ME NAJVIŠE SMETAJU – Gužve i loš izbor se javljaju kao najveći problemi u našim menzama. U vašim komentarima koje ste iznijeli najviše je pritužbi na neraznoliku hranu. Meniji su gotovo ujednaceni iz tjedna u tjedan te zahtjevate i malo više kreativnosti od kuhara kako bi se hrana mogla pripremiti i na neki drugi nacin od uobicajenog. Vegetarijanci se uglavnom žale na uzak izbor te manjak kvalitete vegetarijanskog menija. Svakako se slažemo da bi na tom polju trebalo ubaciti neke novine jer je zasigurno svima dosadila jedna te ista hrana. Kvaliteta i priprema hrane su također bili tema vaših komentara. Tu se pretežito istice žilavost mesa, puno masti, hladna i zastarjela hrana. Od konkretnih primjera treba izdvojiti i tvrdi pire, žilave mesne odreske, ”plivanje” u ulju te zasićenost salate. Svakako se svi slažemo da bi trebalo poraditi na nacinu pripreme hrane, ali i kvaliteti što ovisi o dobavljacu hrane. Kao primjeri za poboljšanje se navode uvođenje cackalica, vraćanje soli i bibera te maslinova ulja koji su uklonjeni zbog cestih krađa posuda u kojima se drže te djetinjastog ponašanja pojedinih studenata. Zahtjevi za većnim tacnama će se vrlo teško ispuniti jer su i postojeće već ”u knap” s obzirom na velicine stolova. Također, preko ljeta će se renovirati linija Restorana 2 te će poprimiti oblik ”jedinice” (ugrađeno osvjetljenje i grijanje).

istrazivanje_kvaliteta

NE ODGOVARA MI RADNO VRIJEME – Većina se slaže da je radno vrijeme menzi dobro. Ipak najviše primjedbi ide na dorucak. Sviđa nam se prijedlog da bi bilo dobro da menze pocinju s radom u 6:45 kako bi studenti mogli stići na ranija predavanja te da se radno vrijeme produži do 10:00 kao što je subotom. Što se tice rupa koje se pojavljuju tokom dana kada ne radi niti jedna menza, izviješteni smo da će od iduće akademske godine radno vrijeme menzi i ”brze” biti prilagođeno te da će u svako doba biti dostupna barem jedna od njih.

istrazivanje_radno vrijeme

SMATRATE LI LIVESTREAM KORISNIM – velika je podrška studenata za livestream gužvi putem esava.info. Sa zadovoljstvom možemo reći kako se taj projekt bliži kraju te da će sa sigurnošću zapoceti s radom iduće akademske godine, a nadamo se i pred kraj tekuće.

istrazivanje_livestream

VAŠI OMILJENI SOKOVI – Sokovi su takvi kakvi jesu (puni boja, šećera i nezdravi su). U želji da izbacimo one koje najmanje volite napravljeno je i ovo istraživanje. Treba napomenuti kako ste u svojim komentarima izrazili veliku želju za vodom u menzama što je odlicna ideja. Bilo da se može tociti u plasticne caše ili da se kupuje putem xice. Zasigurno jedan od prioriteta za iduću akademsku godinu!

istrazivanje_sok

RAD SLASTIČARNE NEDJELJOM – Koliko smo samo puta nedjeljom poželjeli pojesti neki kolac ili sladoled, a slasta ne radi. Možda nije pošteno prema radnicima tražiti da rade cijeli dan nedjeljom, ali bi bilo dobro za vrijeme rucka otvoriti slastu ili na neki drugi nacin ponuditi sladolede i kolace studentima.

istrazivanje_slasta

U BRZOJ NAJČEŠĆE KONZUMIRAM – Od iduće akademske godine bi se trebao proširiti i asortiman proizvoda u brzoj. Kao vaš želje najcešće ste iznijeli palacinke, ćevape, pomfrit, cheesbruger, pileći file, pureći file, lignje, umake, kecap, majoneza, tartar, šećer za štrukle, namazi, krafne i slicno. Zasigurno možemo ocekivati proširenje asortimana s nekoliko navedenih proizvoda što bi rasteretilo gužvom i ostale menze. Najviše pritužbi u brzoj ide na lošu kvalitetu šunke, štrukle koje su jedan dan odlicne, drugi dan katastrofa te na ajvar u hamburgerima. Smatramo da studenti moraju imati mogućnosti biranja što će staviti u hamburger te da se tu dodaju majoneza, kecap i tartar. Nestanak hot-dogova u ranim satima također predstavlja problem koji ste naglasili. Postoji mogućnost da od iduće godine bude uveden sustav prozivanja poput onoga u bankama, ali ništa nećemo obećavati.

istrazivanje_brza

KOUMUNIKACIJA S UPRAVOM – Drago nam je da ste prepoznali znacaj rubrike ”Kritike” na esava.info koja olakšava i ubrzava komunikaciju uprave i studenata. Nedavno uvedeni ”Otvoreni sat” stekao je također veliku popularnost iako je odaziv bio nešto lošiji u pocetku. Uvijek možete i osobno otići do upraviteljice Jasne Tomašić te porazgovarati o vašem problemu.

istrazivanje_komunikacija

Treba istaknuti i veliku susretljivost Uprave prehrane i upraviteljice Jasne Tomašić koji su željni pomoći u okvirima i mogućnostima koje posjeduju. Neke stvari su jednostavno uvjetovane Studentskim centrom te na njih ne možemo utjecati, ali budite sigurni da Uprava cini sve što može.
Bilo je još prijedloga, ali smo ovdje iznijeli one koji su se najcešće pojavljivali. Svi će oni zajedno biti predani Upravi prehrane te s radošću možemo cekati pocetak iduće akademske godine i nove promjene koje će se uvesti. Uz sve ozbiljne prijedloge, bilo je i nekoliko smiješnih i simpaticnih komentara pa smo za vas izdvojili neke od njih:

– na cijuu xicu jede Srceko sve ove godine?
– Nadam se da se ove ankete doista uzimaju u obzir… da nije samo finte radi…
– Ako treba, donirat ću jedne male cašice(cijeli paket) da sol i biber opet budu na svakom stolu.
– Postavite oglas na e-sava ili na facebook i ja dolazim s cašicama.sviđa mi se da se o ovome raspravlja i da se napokon sluša konzumente hrane
– Pohvalno je što se netko sjetio napraviti ovu stranicu, što nam je omogućeno da iznesemo svoje kritike.
– Ja sam budala.
– da se actually posluzi ono sto napisu na papiru
– Sve pohvale jer radite za boljitak svih studenata!
– Bilo bi dobro da se može kao i u drugim gradovima u Hrvatskoj (Osijek) na iksicu kupovati: mlijecni/sirni namazi, sokovi, ledeni cajevi itd. od pola litre, Ledo sladoledi (Korneti, King, Njofra…), kava u slasticarnoj.
– Vaš prijedlog za poboljšanje dnevnih menija: da nema neželjenih objekata u njim
– Ove preporuke i kritike ne pisemo iz puke dosade vec da se to stvarno negdje i cuje i pocne primjenjivat jer znamo da masa stanara Save isto ili slicno misli o toj temi!
– malo samo da su tete ljubaznije…cini mi se da više vole decke..
– Kod miješane pizze – nek bar ogule foliju s onog mesa/šunke/kobasice/cega već…
– možda neke sendvice, da ne moramo stalno na okretište :p
– Želim samo pohvaliti jednu gospođu što radi u menzi na Savi, obicno na liniji 1. Tamnije je puti za razliku od ostalih zaposlenica, ima crnu kosu do ramena i obicno je na kasi ili na izlazu za naplatu. Uvijek je nasmijana, vesela i pravi je užitak vidjeti takvu tetu koja se lijepo odnosi prema nama, meni osobno bude odmah bolje, a ne kad bude neka druga živcana i neraspoložena.
– Nadam se da će se mišljenja izražena u ovim anketama uistinu uzeti u obzir i da će doći do promjena u našim menzama =)
– sumnam da će se na ove komentare itko obazirati i da su uzalud…
– hvala svim tetama u menzi što kuhaju za nas po cijele dane 🙂
– sa suzom u oku se prisjećam onog dana kad se u menzi pojavio corny…
– Ajvar ide uz cevape,a ne hamburger.
– Dajte mi više novaca na iksicu :D:D
– Niti jedno vrijeme otvorenog sata ne odgovara bilo kome tko ozbiljno studira.
– Daj malo ljubavi unesi u to spremanje hrane.guzve ubijaju apetit BIG time!!! a tek one za tacne poslje.. ajmeeee -.-
– OVIN PUTEN POFALJUJEN RADNICE IZ MENZE; POGOTOVO VELIKE MENZE (DUJE) I PICERIJE. NAJBOLJA STE DRZAVNA MENZA U ZG-U I UZ MALO TRUDA BICETE JOS BOLJI

Uskoro anketa o ovogodišnjoj kvaliteti života u domu!

esava.info

 

Provjeri ovo!

Dan kad je Zagreb izgubio Sidro

 Igor Kralj/PIXSELL Tekst je prenešen s bloga “Vagonašica”, Dubravke Glavine, koji možete posjetiti ovdje! Predugo …