SAVJETI: Vježbe koje jačaju intelektualne funkcije

trening_intelekt_cover

Prije gotovo stotinu godina Dorothea Brande je u svojoj knjizi “Wake Up and Live” objavila listu vježbi koje jačaju intelektualne funkcije. Upravo zbog praktičnih i jednostavnih savjeta koje nudi, knjiga je prodata u milijunskombroju primjeraka.

Inače se Brande veliki dio svoje karijere bavila uspjehom, neuspjehom i rješavanjem problema. Za neuspjeh je uvijek i svuda krivila letargiju i lijenost, a rješenje je vidjela samo u oslanjanju na vlastite snage kada ’napadate’ probleme.

Dorothea Brande tvrdi da ove vježbe jačaju pažnju, koncentraciju, pamćenje, na kratko mogu da vas izmjeste iz uobičajenog okruženja i realnosti, mogu da otvore neku drugu perspektivu ako želite i od vas će zahtijevati da pokrenete svoju kreativnost i genijalnost.

Provedite sat vremena dnevno tako da ne kažete ni riječ. Ako morate odgovoriti na nečije pitanje u ovih sat vremena, odgovorite, ali kratko i odsječeno bez suvišnih komentara. Ne dozvolite da drugi od vas ’izvlače’ riječi i informacije. Trudite se da se ponašate sasvim normalno.

Pola sata svakog dana mislite na samo jedan jedini predmet. Budite potpuno na njega fokusirani. (Možete početi s pet minuta).

Svakog dana 15 minuta razgovarajte s drugima tako da ni jednom ne upotrijebite riječi: Ja, meni, mene, sa mnom, moje, moj, moja, moji…

Vježbajte da u razgovoru navodite svog sugovornika da govori samo o sebi, a da pri tom to ne osjeti pritisak ili neprijatnost. Sasvim ga nenapadno zatim vratite na uobičajenu  konverzaciju.

Vježbajte da pričate o sebi, ali bez hvalisanja, žaljenja, kukanja, osuđivanja tako da sugovorniku ne bude dosadno.

Za svaki dan napravite striktan dvosatni plan što ćete raditi i toga se strogo pridržavajte.
Zadajte sebi 12 veoma različitih zadataka. Recimo, da prošetate bar 15 minuta, ali bez pomoći (društva, razgovora, glazbe) i trudite se misliti što manje. Zatim, da ne okusite hranu 12 sati. Ili, da doručkujete na najneobičnijem mjestu za jelo. Ili, da ne govorite cijeli dan, osim kada morate da odgovarate na pitanja.

Probajte da povremeno jedan dan provedete tako što ćete na svako pitanje ili sugestiju odgovoriti s ’da’ i to bez ograničenja i razmišljanja.

Možda ste upravo odmahnuli rukom uz komentar da su vježbe Brande besmislene i glupe, ali ako probate, iznenadit će vas koliko će vam se vremenom povećati pažnja, koncentracija te koliko ćete biti istrajniji i smireniji, koliko će vaš svaki dan dobiti novu energiju i poticaj i mnogo ćete bolje upoznati sebe i svoje granice.

Provjeri ovo!

U Zagrebu pre’stavljanje eroGAG rječnika

Ono što smo do sada gotovo svakodnevno mogli pratiti virtualno putem društvenih mreža, posljednjih dana …