Koja hrana je najbolja za mozak i učenje?

brain-food

Možda toga niste ni svjesni, ali hrana koju unosite u svoj organizam ima velik utjecaj na vaše mentalne sposobnosti. Želite li osigurati da vam mozak bude uspješniji u rješavanju svakodnevnih obaveza i da se lakše nosite sa stresom studiranja, uvrstite ove namirnice sa spiska Educentra u prehranu što ćešće možete.

Omega-3

Omega-3 masne kiseline blagotvorno djeluju na moždane stanice i pomažu u koncentraciji, a najčešće ćeš ih pronaći u ribi poput lososa ili tune, ali i u namirnicama poput lanenog uljaorasima i jaja.

Antioksidansi

Starenjem se u naš krvotok osobađa sve više tzv. slobodnih radikala koji polako, ali sigurno uništavaju stanice mozga. Protiv ovog procesa se možeš boriti tako da jedeš hranu bogatu antioksidansima.
Ona uključuje rajčicučešnjakbrokulumrkvušpinatcjelovite žitarice,…

Vitamini i minerali

Siguran izvor vitamina i minerala je svježe voće i povrće, ali ako ne stigneš uvijek jesti zdravo, dobar supsitut su i multivitamini, ali nemoj se previše oslanjati na njih i zanemarivati zdravu prehranu jer sami po sebi ipak nisu nisu dovoljno kvalitetan i potpun izvor hranjivih tvari.

Vlakna

Vlakna su jako važna za pamćenje i koncentraciju jer reguliraju apsorpciju šećera, a mozgu je važno da šećer dobiva postupno jer ga u protivnom može opteretiti. Namirnice koje sadrže veliku količinu vlakna su primjericemarelicedatuljesuhe šljivepovrćebrokulagrašakšpinatkivikruške,…

Voda

Voda se možda i ne ubraja u hranu, ali je puna hranjivih tvari potrebnih mozgu kako bi ostao hidratiziran jer dehidracija umanjuje kognitivne sposobnosti i koncentraciju. Upravo zbog toga je važno piti minimalno osam čaša vode dnevno.

 

Provjeri ovo!

U Zagrebu pre’stavljanje eroGAG rječnika

Ono što smo do sada gotovo svakodnevno mogli pratiti virtualno putem društvenih mreža, posljednjih dana …