FOTO: Možda najoriginalnija fotografija godine

YytROVMf_astronaut_selfie_full_res

Originalnosti ove fotografije zbilja će se malo tko moći približiti. Američka svemirska agencija NASA objavila je prvi ”selfie” iz svemira, koji je snimio astronaut Mike Hopkins tijekom svoje svemirske šetnje.

On je s kolegom Richom Mastracchiom popravljao pokvarenu rashladnu pumpu na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS), što je iskoristio kako bi načinio vjerojatno najoriginalniju fotografiju godine.

Pored toga, u osmosatnoj svemirskoj šetnji ruski su astronauti instalirali dvije kamere s vanjske strane ISS-a za kanadski video-stream, međutim zbog kvara su potom morali morali demontirati svu opremu.

U prvome dijelu planiranog izlaska iz ISS-a astronauti su za tvrtku UrtheCast Corp iz Vancouvera postavili video kameru visoke rezolucije na okretnu platformu i fotoaparat srednje rezolucije.

Ruska svemirska agencija Roscosmos pristala je postaviti kamere na stanicu, a zauzvrat će dobiti pravo na korištenje snimaka nastalih iznad Rusije.

UrtheCast planira te podatke prodavati tvrtkama i vladinim agencijama koje kupuju slične satelitske snimke. Pretplatnicima će putem interneta besplatno davati video-stream, u nadi da će tako privući oglašivače i sponzore.

No operacija je trenutačno na čekanju, jer kamere imaju neidentificiran kvar zbog kojeg ne mogu komunicirati sa Zemljom.

Provjeri ovo!

U Zagrebu pre’stavljanje eroGAG rječnika

Ono što smo do sada gotovo svakodnevno mogli pratiti virtualno putem društvenih mreža, posljednjih dana …