10 zanimljivosti o Božiću koje možda niste znali

Jaslice_Trsat_2008_p

Božić kuca na vrata! Radost, mir i veselje se posebno osjete u ovo doba godine kada ljudi nakratko zaborave na svoje probleme i svađe te u sebe uliju novu nadu koju treba sačuvati i nakon blagdana. Mnogo je zanimljivosti uz Božić koje možda niste znali pa bitno.net donosi neke od njih:

1. Na svijetu postoji šest gradova i sela koji se zovu Betlehem. Riječ Betlehem znači “kuća kruha”.

2. Prve jaslice napravio je sv. Franjo Asiški u pećini u talijanskom gradiću Greccio. Bile su to “žive jaslice” jer je Franjo stavio jedno novorođenče između vola i magarca.

3. Na mjestu špilje Isusova rođenja u 4. je stoljeću izgrađena bazilika. Mjesto gdje su bile jaslice u koje je Marija položila Isusa označava velika srebrna zvijezda s natpisom na latinskom jeziku “Ovdje je Djevica Marija rodila Isusa Krista”.

4. Godine 330. određen je 25. prosinca kao datum slavljenja Isusova rođendana. U ono vrijeme tog dana u Rimu se slavio blagdan Nepobjedivog Sunca – Natalis Solis Invicti, u Grčkoj Dioniza, a stari Egipćani su slavili rođenje Horusa.

5. Grof Nikola Monte Mellini napisao je godine 1709. nekoliko stihova i rečenica s lijepim željama za Božić te poslao svojim prijateljima i rodbini, stoga se smatra izumiteljem božićnih čestitki. Iako je zamisao bila lijepo prihvaćena, slanje čestitki za Božić proširilo se tek u 19. stoljeću kada su dvije tiskare u Milanu počele prodavati razglednice s prigodnim crtežima.

6. Austrijske i njemačke vlasti zabranile su lik Djeda Božićnjaka tvrdeći da je on proizvod Coca-Cole i da odvlači ljude od pravog značenja praznika. Inicijativa za ovu kampanju krenula je iz Beča gdje darove tradicionalno donosi sveti Nikola.

7. Češkom kralju Vjenceslavu (Vaclavu) može se zahvaliti lijep običaj pečenja raznih kolača i darivanja siromašnima i nemoćnima. Priča kaže kako je Vaclav s prozora svoje kraljevske palače vidio promrzla siromaha koji je na ulici tražio nešto za ogrjev, napunio košaru hranom i odnio mu. Također je priredio božićnu gozbu za svoje najsiromašnije podanike. Bilo je to u 10. stoljeću.

8. Pjesmu “Tiha noć”, izvorno “Stille nacht”, napisao je župnik austrijskog gradića Oberndorfa Joseph Mohr a uglazbio učitelj Franz Gruber nakon što su se 1818. pokvarile orgulje župne crkve.

9. U austrijsko selo Christkindl (u prijevodu Dijete Isusu) stižu tisuće pisama naslovljenih na malog Isusa. Od 1950. godine tamošnja pošta odgovara svima koji pišu, a poštanski žig se mijenja svake godine.
Adresa: Dijete Isus – Christkindl, Postamt, A-4411 Christkindl, Austrija.

10. Prema jednom dokumentu iz sredine 17. stoljeća prvim drvcem s upaljenim svijećama smatra se jela u dvorcu Heidelbergu na čijim su granama 1650. na vjenčanju francuskog vojvode, koje je bilo na Božić, prvi put zasjale prave voštanice dočaravajući tako svjetlost koju svijetu Isus donosi svojim rođenjem.

Provjeri ovo!

U Zagrebu pre’stavljanje eroGAG rječnika

Ono što smo do sada gotovo svakodnevno mogli pratiti virtualno putem društvenih mreža, posljednjih dana …