VIDEO: Radićevi dani 2013.

5541_595780760447134_619866874_n

„…Znam, za godinu, dv’je,
tri il’ deset hej rado sjetit ću se
svega što ”Stjepan Radić” je“ –stihovi su ovo popularne himne studenata koji žive na „Savi“.

Zagrebački studenti su i ove godine pozdravili akademsku godinu sudjelovanjem u „Radićevim danima“. Naziv je to tradicionalne manifestacije unutar studentskog doma „Stjepan Radić“ u organizaciji studentskog Odbora SD-a „Stjepan Radić“.

Skupina mladih altruista mjesecima je pripremala ovaj trodnevni događaj o kojem se danima priča u studentskim krugovima.Ni vremenske neprilike, pljuskovi i grmljavine nisu ih obeshrabrile u volonterskoj organizaciji.

Zaštitno lice ovogodišnjeg kulturno-sportskog programa bio je Julije Cezar koji je pokušao smijeniti voljenog Radića i njegov imperij -„Savu“, ali mu to studenti nisu dopustili te su ga izazvali na bitku za izgubljenim carstvom. Ovim nadmetanjem uloga otvoren je kulturni dio programa. Kazališna skupina udruge Duvnjaka iz Zagreba odigrala je predstavu studentske tematike – kako to izgleda kad Hercegovac vodi djevojku Zagorku na upoznavanje kod svojih roditelja. U toku večeri svoje talente plesanja irskog stepa otplesale su cure iz Plesnog centra „Ritam“, a na kraju su svoje vještine u izazovima iskazali izabrani pojedinci iz publike, što je prisutne nasmijalo do suza. Slavlje se s gostima iznenađenja, slavonskim tamburašima, nastavilo dugo u noć.

Sutradan je sve bilo u znaku kockica – Vatreni su igrali sa Škotima. Domom su se orile navijačke pjesme, a navečer su se studenti okupili oko video zida, gdje su svi zajedno pratili utakmicu. Iako nakon tekme nije bilo povoda za slavlje, studenti su do kasno u noć ostali na klupicama, uz pjesme i gitare.

Subota – sportski dio programa pobudio je najveći interes među studentima. Ranom zorom počele su kvalifikacije u sportovima – košarka, mali nogomet, graničar. Ostali studenti mogli su sudjelovati u simpatičnim disciplinama – beer pongu, coctail showu, petoboju –tzv. „borbi paviljona“- povlačenje konopa, pogađanje kolača iz studentske menze, što sporija vožnja bicikla, te utrka u štiklama.

„Od kolijevke do groba, najljepše je studentsko doba“ – bila su to tri dana za pamćenje – brucošima koji tek godinu dana žive u domu, ali i onima koji su studij priveli kraju, te su im ovo bili posljednji dani studentskog života. Iako posvećeni svojim akademskim obavezama, studenti su i ove godine pokazali da je život u studentskom domu posebno životno iskustvo kojem priliči takva manifestacija mladenačkog duha.

Autorica: Marijana Zubić

Provjeri ovo!

Dan kad je Zagreb izgubio Sidro

 Igor Kralj/PIXSELL Tekst je prenešen s bloga “Vagonašica”, Dubravke Glavine, koji možete posjetiti ovdje! Predugo …