Studenti – pokrenite se! Neka se i vaše mišljenje čuje

menza_sava

„Poskupljenje cijena u menzama“ ovih je dana top tema u našim studentskim krugovima. Kada su u pitanju aktualni problemi, ne trebaš napravit facebook događaj ili uložiti velik trud u marketing da bi se okupila kritična masa koja želi „na licu mjesta“ raspraviti o problemu.

Znači li to da smo se napokon probudili i počeli zalagati za naše studentske interese (barem na ovoj užoj domskoj razini), iako smo „zakasnili“ na javnu raspravu tijekom ljeta=akademskog raspusta!?

Lavinu reakcija studenata pokrenule su objave slika trulih jabuka, glista i kukaca na popularnoj grupi „Studentski dom Stjepan Radić – Sava“  koje je studenti sustanari primjetili u restoranu SD-a „Stjepan Radić“. SC je odmah reagirao na negodovanja i prihvatio sudjelovati na sastanku. Među studentima sustanarima bili su gosp. Bošnjak, pomoćnik ravnatelja prehrane SC-a i gđa. Jasna Tomašić, upraviteljica restorana SD-a „Stjepan Radić“.

Intencija inicijatora susreta je bila dobiti odgovore na pitanja koja se tiču cijena prehrane – „Kako to da je došlo do poskupljenja dok je kvaliteta hrane ostala ista?“ Nisu htjeli dovesti u pitanje rad uprave restorana i osoblja, s kojim naglašavaju „Nemaju problema, tete su nam super, međutim mi smo ovdje došli razgovarati o cijenama prehrane“. Naveli su i svoje zahtjeve – vraćanje iznosa subvencije na hranu u studentskim restoranima na 75% za sve vrste hrane i pića ponuđenih u restoranima, vraćanje mjesečne dodjele subvencija umjesto tjedne, usklađivanje ekonomske cijene hrane u studentskim restoranima sa stvarnom tržišnom cijenom, uspostava minimalne kvalitete hrane s hranidbenim normativima, te usklađivanje menija postavljenog na službenim stranicama Studentskog Centra sa stvarnom ponudom jela u studentskim restoranima. Ne slažu se s odlukama predstavnika studenata – Studentskim zborom koji je odobrio poskupljenje, te su najavili prosvjed 10. listopada u 10h, na Trgu bana Josipa Jelačića. Međutim, ovo pitanja i težnje oko cijene prehrane su ostale bez odgovora i obrazloženja jer, nažalost nisu u domeni djelovanja dotičnih sudionika sastanaka.

Ipak, sudionici sastanka iz SC-a mogu utjecati na nama sustanarima doma bitno, a to je kvaliteta prehrane i usluge u našem domskom pogonu. Kako kažu, očekuju od nas studenta povratnu informaciju, naglašavaju „Tu smo zbog vas“, jer u konačnici smo mi ti koji procjenjujemo usluge i imamo se pravo žaliti ukoliko one ne zadovoljavaju određene tehnološke kriterije i normativne vrijednosti.

Upravo su ovakvi sastanci prilika da se problemi „iznesu na tapet“ i da im se pokuša pronaći rješenje/odgovor (pitanje masne piletine, bruto/neto porcije, normativi u sendviču, kako kuhano jaje može koštati 4 kn, higijenske mjere, pileći file se pojavi pred kraj radnog vremena, hladno jelo, manji volumen ćufti, „bez računa se ne računa“-poništavanje računa, zamjenski meni, dijeljenje x-ice, hrana za one koji boluju od dijabetesa/celijakije, cjenici ne prate ponudu izbora hrane, zašto je menza 1 bila tako dugo zatvorena u rujnu…) Odgovore na sva ova pitanja možemo dobiti direktnim kontaktom – ukoliko je to domena našeg doma, onda se možemo obratiti upraviteljici restorana (za one koji ne znaju, ured je iza porte, uz stepenice), ukoliko je to pitanje za više istance, onda se obraćamo nadležnima u SC-u ili posrednicima/studentima iz domskog Odbora „Stjepan Radić“.

Iako nismo dobili odgovor na glavno pitanje, sastanak je ipak bio produktivan jer su se definirale ključne smjernice ka poboljšanju kvalitete prehrane i usluge u domu. Nije se „otkrila topla voda“, to su modeli komunikacije koji su postojali i prije, samo što su sad poskupljenjem cijena postali popularni – otvoreni sat (razgovor studenata s upraviteljicom restorana u periodu ručka, pored naplatnih kućica), studenti kontrolori kao članovi Sanacijskog Vijeća, ankete o kvaliteti prehrane putem esava.info (kritike i prijedlozi) i sve to kao dio aktivnosti domskog Odbora čiji je tim cijelu akademsku godinu u tijeku s  tekućim problemima.

Na sastanku su definirani i trenutni prioriteti u djelovanju Odbora na području prehrane – dodatna blagajna i proširenje sjedećeg prostora u menzi 1, pekara i fast food unutar doma, zimski vrtni kafić na mjestu postojećeg kod menze 2., gosp. Bošnjak nas je obavijestio da ćemo na linijama uskoro dobiti studomate na kojima ćemo moći provjeriti stanje subvencije na x-ici.

Ali, odvojimo se na trenutak od problema u prehrani. Moramo primjetiti jedan ključan problem, a to je izostanak dijaloga među nama studentima. Bez obzira na ovakve pisane izvještaje sastanaka (koje ste nadam se i prije čitali) i transparentnost rada kolega koji su bili na sastanku nisu se do sad aktivirali, razgovarali, poslali mail, inbox – bilo članovima Odbora koji su tu zalažu za njih ili direktno upravi restorana, smještaja, kulture. Nažalost, izgleda da nam ova tehnologija i protočni putevi informacija nisu pomogli u razumijevanju. Staromodni odnos „licem u lice“ se pokazao ipak plodonosniji kod rasprava. Kao svijetla točka ovog susreta pokazala se želja studenata za sinergičnim radom i sudjelovanjem, bilo samostalnom, bilo udruženom obliku putem Odbora, koji opetovano naglašava otvorenost i transparentnost rada, te da svi mogu sudjelovati za boljitak kolega sustanara.

Stoga, ako želimo promjene po pitanju studentskog standarda, prije svega moramo razgovarati o problemu, razviti akcijabilni plan i pokušati sinergično doći do rješenja, jer naše je pravo očekivati korekcije ukoliko se uvidi da su naša prava povrijeđena!

Studentski Odbor SD-a „Stjepan Radić“

Provjeri ovo!

Dan kad je Zagreb izgubio Sidro

 Igor Kralj/PIXSELL Tekst je prenešen s bloga “Vagonašica”, Dubravke Glavine, koji možete posjetiti ovdje! Predugo …