Srce: GSS od sada dostupan i studentima

Podatkovna usluga Srca, usluga GSS (Global Storage Systems) od sada je dostupna i studentima. Za svakog studenta osigurano je 10 GB podatkovnog prostora. Usluga GSS koristi se za udaljeno pohranjivanje, organiziranje i pretraživanje datoteka te dijeljenje sadržaja s drugim korisnicima.


GSS je podatkovna usluga koja korisnicima u sustavu znanosti i visokog obrazovanja omogućava:

– Udaljeno pohranjivanje datoteka – pohranjenim podacima možete pristupati s bilo koje lokacije putem web-preglednika ili uporabom standardnog WebDAV sucelja.
– Organiziranje i pretraživanje datoteka – pohranjene datoteke moguće je organizirati u hijerarhijskoj strukturi direktorija, opisati dodatnim oznakama te ih potom pretraživati prema imenima, sadržaju ili dodanim oznakama.
– Dijeljenje sadržaja s drugim korisnicima – datoteke i pretince s datotekama moguće je dijeliti s pojedinim korisnicima ili grupama korisnika.

Usluga GSS trenutno se nalazi u “pilot” fazi i koristi beta inacicu programske podrške. Tijekom tog perioda moguće su ucestalije promjene u tehnickim aspektima (programska podrška) te promjene u pravima i pravilima uporabe usluge. O eventualnim promjenama bit ćete pravovremeno obaviješteni na ovim web-stranicama.

Autentikacija korisnika izvedena je uporabom identiteta u sustavu AAI@EduHr. Trenutno je pristup usluzi omogućen samo korisnicima koji su u AAI@EduHr sustavu navedeni sa statusom djelatnika ili studenta, te svim clanovima virtualnih organizacija koje su prijavljene za korištenje usluge.

Ukupna kolicina podatkovnog prostora za ogranicena je na 10 GB za studente, 50 GB za djelatnike, odnosno 100 GB za dijeljeni prostor namijenjen clanovima pojedine virtualne organizacije.

Uvjeti prihvatljivog korištenja usluge GSS regulirani su pravilnikom.

Srce će, prateći nacin korištenja, nastojati kontinuirano prilagođavati uslugu potrebama svojih korisnika i raditi na njenom unapređenju.

Usluga GSS koristi resurse diskovnog sjedišta (SAN) Srca na kojem je za potrebe svih podatkovnih usluga osigurano ukupno 100 TB diskovnog prostora.

GSS je razvijen od strane Grcke akademske i istraživacke zajednice za potrebe distribuiranog pohranjivanja korisnickih podataka.


izvor: srce.unizg.hr

 

Provjeri ovo!

Dan kad je Zagreb izgubio Sidro

 Igor Kralj/PIXSELL Tekst je prenešen s bloga “Vagonašica”, Dubravke Glavine, koji možete posjetiti ovdje! Predugo …