Priopćenje za javnost povodom aktualnih napada na dalmatinske studente u Zagrebu

S obzirom na trenutno aktualne događaje povezane s nedavnim napadima na dalmatinske studente u Zagrebu od strane pojedinaca, Udruga studenata grada Splita – krovna organizacija koja okuplja splitske studente na Sveucilištu u Zagrebu – odlucila se javnosti obratiti sljedećim priopćenjem u kojem će iznijeti i elaborirati svoje stavove o spomenutom, ali i ostalim slicnim slucajevima u kojima žrtvama nasilja postaju osobe koje su se jednostavno našle „na krivom mjestu u krivo vrijeme“.

Naime, u ovom se konkretnom slucaju radi o situaciji u kojoj su napadnuti studenti prolaznici koji ni na koji nacin direktno nisu bili povezani s glavnim, odnosno navijacko-rivalskim povodom napada. Njihova se „krivica“ nalazila u govorenju „pogrešnim“ naglaskom, pa su sukladno tome i etiketirani kao „neprijatelji“ – mada nisu posjedovali niti provocirali za takvu „etiketu“ potrebnom ikonografijom, što nas dovodi do situacije u kojoj se postavlja pitanje po kojim se kriterijima obican građanin može osjećati sigurnim i zaštićenim u glavnome gradu vlastite domovine. Nažalost, takvi su slucajevi dio svakodnevice i ne predstavljaju nikakvu novost – bilo ih je prije, a na nesreću bit će ih i još – no, dokle je potrebno ići da bi se mogla podvući crta i stati na kraj stradanjima onih nedužnih, koji su u Zagreb došli stjecati znanje, a ne svoju mladost provoditi ležeći krvlju obliveni na plocniku zbog toga što netko u njima vidi „neprijatelja“ i „rivala“.
Dalmatinski, a tako i splitski studenti nemaju drugu domovinu doli Republiku Hrvatsku niti drugi glavni grad osim Zagreba – u koji su samoinicijativno i iskreno došli kako bi akademski i iskustveno napredovali, te na taj nacin oplemenili ovu našu cetiri-milijunsku zajednicu, koja je premala da bi si dozvolila dodatne interne podjele i cijepanja na regionalnoj razini po modelu „tko nije s nama, taj je protiv nas“. Sjetimo se samo žara zajedništva kada zajedno gledamo nogometnu reprezentaciju i kada više nije važno tko je sa juga, tko sa sjevera, a tko sa istoka – tada su nam misli usmjerene samo u jednome smjeru jer smo tek tada svjesni da smo jedno i da pod našim grudima u istome taktu kuca isto obojeno srce.

Udruga studenata grada Splita uvijek će se boriti za postupno smanjivanje i konacno nestajanje medijski nametnutog antagonizma između sjevera i juga, koji posljedicno dovodi do situacije u kojoj se južnjak ne bi trebao osjećati sigurnim na sjeveru i obrnuto. Kao prilog spomenutoj tvrdnji navest ćemo primjer iz vlastitog višegodišnjeg djelovanja u Zagrebu koje je prožeto međusobnom suradnjom sa preko 20 studentskih zavicajnih udruga iz cijele Republike Hrvatske, te Bosne i Hercegovine, koje su sebi za cilj stavile rad u službi studenata i akademskog društva uz naglašavanje zajedništva i kolektivnog identiteta, koji je – prema našem zajednickomu mišljenju – presnažan i prevažan da bi se pred njim zatvarale oci i dopustilo da ga se bezdušno lomi – a to je upravo to do cega prije spomenuti nametnuti antagonizam i dovodi.

Stoga apeliramo na svih – od službenih institucija, preko medija, pa sve do svakog pojedinca ponaosob – da se zajedno ukljucimo, podignemo svjesnost i konacno shvatimo da smo navezani jedni na druge, te da jedni bez drugih ne možemo i ne smijemo. Ako smo toliko puta mogli biti složni, zašto si sada dopuštamo da među nama nepotrebno raste sjeme mržnje koje nas kao zajednicu razara? Zapitajmo se svi individualno da li je u ovoj našoj površinski maloj državi dovoljno da „pogrešan govor“ trajno obilježi jedan mladi život, koji se s najboljom namjerom i bez fige u džepu došao razvijati tamo gdje je smatrao da je to najbolje po njega?

Zakljucno, Udruga studenata grada Splita – zajedno sa ostalim studentskim organizacijama koje su supotpisnice ovoga priopćenja – najstrože osuđuje ovaj i sve slicne događaje koje rezultiraju bilo kakvim nasiljem, a poglavito onim koje je usmjereno na one koji se etiketiraju „neprijateljima“ iskljucivo zbog porijekla. Smatramo kako je tragicno da naši roditelji citajući novinske clanke dobivaju dojam kako su njihova djeca – mi studenti – svakodnevno u direktnoj opasnosti od toga da bivaju napadnuti i ozlijeđeni, jer je netko prema svojim vlastitim „kriterijima“ i „nahođenjima“ tako u tome trenutku odlucio. Upravo iz navedenih razloga i cinjenice da svakodnevno svjedocimo situacijama u kojima su žrtve naši prijatelji i poznanici – koji unatoc posljedicama koje pretrpe, ne dobivaju medijski prostor, pa se za njih niti ne zna – zahtijevamo od društva u cjelini da se osvijesti i sve sile uloži u rješavanje ovog gorućeg problema.
S poštovanjem,
Udruga studenata grada Splita

Supotpisnici: Studentski zbor Sveucilišta u Zagrebu, Studentski zbor Sveucilišta u Splitu, Udruga studenata Banovine, Udruga bosanskih studenata, Udruga brodskih studenata, Udruga „Studenti Cetinske krajine“, Udruga studenata Dalmatinske zagore, Udruga studenata Dubrovnika „Libertas“, Studentski zbor Gacke, Zavicajni klub Hercegovackih studenata, Udruga studenata Imotske krajine, Klub kupreških studenata, Zagrebacki klub livanjskih studenata, Udruga studenata Međimurja, Udruga studenata grada Novske, UŠR podravskih studenata, Mladež Ramske zajednice Zagreb, Klub Šibencana i prijatelja grada Šibenika, Klub zadarskih studenata, Udruga zagorskih studenata

Provjeri ovo!

Dan kad je Zagreb izgubio Sidro

 Igor Kralj/PIXSELL Tekst je prenešen s bloga “Vagonašica”, Dubravke Glavine, koji možete posjetiti ovdje! Predugo …