Predstavljanje studentskih udruga: Udruga studenata grada Splita

logo

Udruga studenata grada Splita predstavlja jednu od brojnih studentskih zavicajnih udruga koje djeluju na Sveucilištu u Zagrebu s ciljem okupljanja i povezivanja što većega broja studenata koji su svoje prebivalište zamijenili mjestom studiranja. Na tragu toga, sam razlog postojanja Udruge je osigurati da ona bude okvir unutar kojega će se splitskim studentima u Zagrebu osigurati mjesto za druženje, te sredstvo preko kojega će se u ime splitskih studenata pokretati razliciti projekti, omogućiti kreativno djelovanje unutar pojedinih sekcija, organizirati studentske zabave i brinuti za novopridošle studente, kako bi im se olakšalo snalaženje u novomu gradu.

Prva skupština Udruge studenata grada Splita održana je u lipnju 2010. godine u prostorijama Studentskoga centra Sveucilišta u Zagrebu, a izniman odaziv pozvanih splitskih studenata bio je jasan pokazatelj kako se ne radi o potencijalno propalom pothvatu – kakvih je bilo nekoliko u prošlosti – već da Udruga ima iznimno svijetlu budućnost, što je jasno vidljivo danas u brojnosti njezinoga clanstva. Osim prve skupštine, do sada su održane još dvije – dakle, ukupno tri skupštine – na kojima se Udruga svojim clanovima iznova predstavljala kao sve jaca i sve brojnija – sa sve više projekata iza sebe koji govore o njenomu radu i angažmanu za dobrobit studentske zajednice.

prva

Članovi udruge u Mariji Bistrici 2011. godine

Članstvo

Udruga studenata grada Splita trenutno broji oko 250 clanova, a na celu joj je šesteroclani Upravni odbor kojega cini predsjednik Luka Štambuk, potpredsjednica Antea Britvić, tajnik Siniša Matetić, te clanovi Upravnog odbora Dražen Maleš, Ivan Zvonimir Naranca i Petar Perišić. Udruga se svojim clanovima nameće kao zajednica u kojoj se uvijek mogu osjećati kao da svoj dom nikada nisu ni napustili, a prepoznaju je kao sredstvo za ostvarivanje zajednickih interesa kroz razlicite projekte.

Članovi Udruge studenata grada Splita uživaju u beneficiji dvostruko jeftinije – povlaštene cijene autobusnih karata na relaciji Zagreb-Split preko auto-prijevoznika „Croatia bus“, jeftinijim ulaznicama na zabave koje organizira Udruga, te mogućnost sudjelovanja na razlicitim vrstama druženja koje tijekom akademske godine Udruga organizira za svoje clanove.

predpredzadnja

Prva ”gradelada” Udruge studenata grada Splita

Prava i obveze clanova Udruge, definirana Statutom, podrazumijevaju da clanovi sudjeluju u aktivnostima udruge, bivaju informirani o radu Udruge, imaju pravo birati i biti birani u tijela Udruge, mogu odlucivati u onim tijelima u kojima su clanovi, nadziru djelovanje i zahtijevaju odgovornost tijela i pojedinaca u Udruzi, poštuju i provode odluke tijela Udruge i Statuta, izvršavaju povjerene zadatke, svojim djelovanjem moraju štititi interese, ugled, cast i imovinu Udruge, obvezuju se na redovito plaćanje godišnje clanarine, a ukoliko ustvrde nepravilnosti u provedbi statuta, dužni su upozoriti Upravni odbor.

Projekti

Udruga studenata grada Splita je kroz svoje dvogodišnje postojanje napravila brojne projekte, od kojih su neki postali i dio tradicije, a sudeći prema dosadašnjem aktivnome radu Upravnoga odbora – zadržavanje i poboljšanje takvoga stanja ocekuje se i u budućnosti.
Osim prije spomenutog ostvarivanja prava clanova na znacajno jeftiniju kartu na relaciji Zagreb-Split preko auto-prijevoznika „Croatia bus“ – što je predstavljalo jedan od prvih projekata – do sada su uspješno održane i cetiri „splitske noći“ u zagrebackome klubu „Roko & Akademija“ na kojoj su okupljene redom zabavljali: grupa Blackout, Magazin, Neno Belan i Fly band. Na petoj „splitskoj noći“ u ožujku ove godine, prisutne će zabavljati Marijan Ban.

Unutar Udruge clanovima je otvorena mogućnost za sudjelovanjem u radu novinarske sekcije, a rad glazbene sekcije u veljaci 2012. godine izrodio je osnutkom službene klape Udruge studenata grada Splita – klape „Parapet“ (zidić op.a.), koja će svoj premijerni nastup imati na petoj „splitskoj noći“ uoci nastupa Marijana Bana. Osim spomenutoga, u svibnju 2011. godine održana je velika „gradelada“ (roštiljada op.a.), kojoj je pristupilo stotinjak clanova koji su se zabavljali uz dobro pecenje, vino i gitare, a sudeći prema najavama iz Upravnoga odbora – spomenuti bi događaj lako mogao postati tradicionalan s obzirom na naznake za ovogodišnjom reprizom istoga. 2011. godina je također izrodila i prvo zajednicko putovanje clanova Udruge, koji su za prvu destinaciju izabrali Beograd.

predzadnja

Prvi veliki humanitarni projekt Udruge studenata grada Splita – „Veliko studentsko darivanje krvi“ – organizirano je 10. prosinca 2011. godine u prostorijama plesne dvorane studentskoga doma „Stjepan Radić“, a kojem je pristupio toliki broj studenata da ih lijecnici nisu sve mogli obraditi, pa ih je cak pedesetak – nažalost – odbijeno. Projekt je pokazao koliko je veliko studentsko srce, a cinjenicu da splićani zagrepcanima daju krv usred Zagreba, prepoznali su i mnogi lokalni mediji koji su ovoj akciji dali zasluženu pozornost.
Osim spomenutoga, Udruga studenata grada Splita sudjelovala je i dala potporu u organizaciji prvog studentskog hodocašća u Mariju Bistricu, te u organizaciji projekta „Tko smo? Što smo? Odakle smo?“.

Suradnja
Od samih svojih pocetaka Udruga studenata grada Splita ima snažnoga pokrovitelja u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a stvorila je partnerski odnos sa zagrebackim klubom „Roko & Akademija“, prijevoznikom „Croatia bus“ i caffe barom „Zags“. Osim toga, Udruga njeguje iznimno prijateljske odnose sa većinom studentskih zavicajnih udruga koji u nekim projektima nastupaju zajednicki – dokazujući studentsko zajedništvo – a s ciljem što bolje promocije, odjeka i kvalitete zamišljenih projekata.
Kontakt

Možete nas kontaktirati i saznati novosti o Udruzi i to preko web stranice :
www.ud-st.hr
te preko facebook stranice :
https://www.facebook.com/udrugastudenata

Vaš upravni odbor 🙂

zadnja


Provjeri ovo!

Dan kad je Zagreb izgubio Sidro

 Igor Kralj/PIXSELL Tekst je prenešen s bloga “Vagonašica”, Dubravke Glavine, koji možete posjetiti ovdje! Predugo …