Odgovor Ministarstva o smještaju za vrijeme rekonstrukcije studentskih domova

praonicasava

Najavljena rekonstrukcija zagrebačkih studentskih domova uvela je veliku pomutnju kod samih stanara. Što će biti sa smještajem za vrijeme trajanja akademske godine i radova na uređenju doma? Kako je već najavljeno iz Ministarstva, svima koji ostvare pravno na smještaj bit će omogućeno subvencioniranje privremenog privatnog smještaja.

Tim povodom je Studentski odbor S.D. Stjepan Radić uputio upit Ministarstvu obrazovanja, znanosti i sporta o novcu koji bi trebao biti osiguran za privatni smještaj u vrijeme rekonstrukcije. Pitanje se odnosilo na to je li sam novac uopće osiguran te u kojim količinama. Odgovor Ministarstva donosimo u nastavku:

“U Operativnom programu Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., koji možete naći na poveznici http://www.strukturnifondovi.hr/eu-fondovi, u okviru cilja “Modernizacija, unaprjeđenje i proširenje infrastrukture studentskog smještaja u visokom obrazovanju s ciljem poboljšanja pristupa visokom obrazovanju te završetak studija za studente u nepovoljnom položaju” Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta definiralo je kao jedan od prioriteta izgradnju novih i obnovu postojećih kapaciteta studentskog smještaja. Obnova studentskih domova u Zagrebu uz izgradnju studentskog smještaja u Rijeci jedan je od prvih projekata koji bi se trebali financirati iz Strukturnih fondova EU.

Specifična okolnost kod obnove studentskih domova jest činjenica da izvedba radova nije moguća dok su studenti smješteni u domu, odnosno radovi su ograničeni na par ljetnih mjeseci. Kako bi se obnova što brže završila i studenti uselili u adekvatnije kapacitete, Ministarstvo radi na modelu po kojem bi se studentima koji će dobiti pravo na smještaj u paviljonima koji idu u obnovu subvencionirao privatni smještaj dva-do tri mjeseca dok ne završi obnova, tako da to ne predstavlja dodatno financijsko opterećenje za studente. Odluku o iznosu subvencije ministar će donijeti prije raspisivanja natječaja za smještaj u studentski dom.”

Provjeri ovo!

Dan kad je Zagreb izgubio Sidro

 Igor Kralj/PIXSELL Tekst je prenešen s bloga “Vagonašica”, Dubravke Glavine, koji možete posjetiti ovdje! Predugo …