Naša slamka spasa

Jesmo li mi studenti previše bahati i nerealni u svojim ocekivanjima i zahtjevima? Tražimo li opravdano besplatno školovanje, besplatan javni prijevoz, ukusnu hranu u menzama? Kakav je uopće odnos tih ljudi prema nama studentima?

Zapitao sam se to baš neki dan kada sam ponovno sisao onu slamku iz sve snage jer je naravno ponovno – probušena. Vjerojatno ste i vi naišli na takve u zadnje vrijeme. Zapravo, pitam se jeli itko naišao na dobru slamku? Nećemo okrivljavati Upravu prehrane za to, već proizvođaca sokova. Što možeš krivo napraviti u proizvodnji sokova? Zamijenit smjesu, imati probušenu ambalažu ili ovaj naš primjer – probušenu slamku. Da se razumijemo – nije bit u toj slamci. Ma tko nju šiša. 

Bitan je taj neki odnos iliti poštovanje prema osobi koja koristi proizvod necijeg proizvođaca. Pretpostavljam da smo mi ”žrtve” tehnicke pogreške proizvođaca sokova pa da ti sokovi ne bi propali, pošalji njima tamo. Oni imaju jeftino. Ne sviđa mi se baš taj odnos. Ne gleda se cijena koju mi platimo za sok ( kuna i još koja lipa) već cijena koju je proizvođac zaista dobio na tim sokovima – dakle 4 kune i još koja lipa. To je jasno definirano natjecajem o nabavi proizvoda za jednu godinu pri Studentskom centru. Da takva kompanija ima imalo obzira prema svojim potrošacima ,možda bi poslala dopis isprike ili na neki drugi nacin pokazala da joj je žao za navedeni problem. Ponavljam, nije bit u slamci, već u principu!

Ne moramo ići dalje za novi primjer. Dizanje cijena na automatima toplih napitaka od po jednu kunu nije skandalozan cin. Opet ću reći, ma nije do te kune. Bitan je princip, odnos prema nama. On ima 12 automata u domu gdje ima monopol i može raditi što hoće. Idem dignuti na 3 kune, ne može nam nitko ništa. Prokomentirali su to neki studenti. Svatko na svoj nacin. Svatko je ”ožugao” vlasnike tih aparata. Ali, odjednom, kao iz vedra neba stiže poruka od Valentina na automatu : ,,Zastanite i pogledajte nove cijene naših pića! Vaš Valentino.” Bili smo digli cijene kako bi ih samo za vas mogli ponovno spustiti na cijenu od prije mjesec dana – samo za nas! Wow, meni su suze izbile na lice, ne znam za vas. Svaka ti dala Valentino. Ljudina si i gotovo!

Jedan paragraf ovoga teksta odvojit ću i za našu divnu trgovinu ”Student” u onom prolazu. Kako ironican naziv trgovine – Student. Što je studentsko u toj trgovini? Cijene zasigurno nisu. Još jedan primjer uspješno provedenog monopola na podrucju doma. Ekonomija je zapravo vrlo jednostavna. Ne moraš biti dobar, obziran ili inovativan vlasnik. Dovoljno je da si jedini u mjestu, kao npr. naš dom, i imaš 4000 stalnih kupaca. Bahato i krajnje arogantno ponašanje vlasnika svih navedenih brandova njima donosi profit, a mi to šuteći sve lijepo plaćamo.

Što je bit ove poruke? Poslati poruku onima koji vide, a ne cuju? Slušaju, a ne vide? Izvrnite to kako god hoćete, ali sve dok mi vjerno punimo njihove kase, ništa se neće promijeniti.

Provjeri ovo!

Dan kad je Zagreb izgubio Sidro

 Igor Kralj/PIXSELL Tekst je prenešen s bloga “Vagonašica”, Dubravke Glavine, koji možete posjetiti ovdje! Predugo …