MIRKO FILIPOVIĆ: Da mogu, vratio bih se u dane provedene na Savi

KinoForum9

Jučerašnji gost sportske tribine, koju je organizirala Poslovnica za sport Studentskog centra u Zagrebu, bio je Mirko Filipović. Druga je to u nizu sportska tribina nakon što je nedavno gost bio i hrvatski tenisač Marin Čilić.

Očekivano i u skladu s najavama, interes za ovu tribinu je bio ogroman te je Kino Forum sa svojih 400 mjesta bilo premalo za sve ljubitelje popularnog Crocopa. U razgovoru koji je trajao oko dva sata saznali smo dosta o Mirkovoj karijeri, boravku u studentskom domu te dogodovštinama s kojima se susretao, kako u Hrvatskoj tako i na dalekim borbama u Aziji.

O životu u Studentskom domu Stjepan Radić

Za one koji nisu znali, Mirko Filipović je jednu godinu proveo i u Studentskom domu Stjepan Radić. Bilo je to 1994. godine kada je živio u prizemlju sedmog paviljona. Prisjećao se i svojih cimera: ” Prvi je bio nalik Curt Cobainu i tako se nekako i ponašao, bio je dosta neuredan. U to vrijeme sam kao zaštitar radio u Bestu te pohađao Policijsku akademiju. Poslije sam dobio drugog cimera koji je bio čista suprotnost. Taj je sobu čistio i dan i noć. Jednom prilikom sam se vratio s posla u 3-4 ujutro i zatekao ga kako čisti prozore. To mi se svidjelo.”

Ispričao je i nesretnu epizodu o crvenim tenisicama: “Kupio sam bio baš lijepe crvene Nike tenisice. I stavio ih na prozor, baš naivno. Iduće jutro ih nije bilo. Pogledao sam da možda nisu pale, ali ne, ne. Jedan od težih trenutaka mog boravka na Savi”, ispričao je kroz smijeh Mirko.

Kaže da nije previše izlazio: “Ne pijem alkohol. Tada nisam volio izlaske, baš kao ni sad. Jednostavno mislim da je to gubljenje vremena. Treniram i petak i subotu tako da više volim odmoriti.”

Hrana u menzi mu je bila dobra: “Išao sam u menzu i hrana je bila poprilično dobra, baš kao i u slastičarnici. Priznajem, išao sam preko reda. Nisam volio čekati.” Dani na Savi ostali su mu u posebnom sjećanju: “Da se sada mogu vratiti u te dane s ovom pameti, odmah bih to učinio. Ne bih ništa mijenjao, sve bi bilo isto. Jednostavno bih želio ponoviti taj period.”

MirkoFilipovic6

Sport je biznis i moram osigurati egzistenciju.

Uvodni dio nakon boravka u domu na Savi protekao je u znaku njegovih prvih borbi i samih početaka u boksu nakon čega je započeo i njegov sportski put na Dalekom istoku. O samoj karijeri nije htio puno pričati te se više okrenuo simpatičnim dogodovštinama koje je doživljavao u Japanu i na svojim borbama.

Ipak, napomenuo je kako nikada nije imao puno novaca i da zna što znači biti gladan: “Pogledajte današnje NBA zvijezde, 5 godina nakon što završe karijeru bankrotiraju. Ja to sebi neću dozvoliti. Obećao sam sebi da više nikada neću biti gladan. Kada završim s ovim, za godinu ili dvije, neću raditi nikakve investicije – samo prst u uho i uživati”, ispričao je kroz smijeh popularni Crocop.

Sport kojim se bavi smatra biznisom: “Borim se skoro 20 godina i bilo bi ludo kada ne bih nešto zaradio. Svaki borac se bori radi novca.” Prelaske u UFC i MMA učinio je zbog novca jer je mogao zaraditi gotovo duplo: “Put je bio krvav, ali to sam odabrao te sam morao proći kroz to. Nemam fakultet – jednostavno sam kroz ovo morao osigurati sebe i svoju obitelj.”

O borbi stoljeća između Pacquiao i Mayweathera: “Nisam gledao”

Borba stoljeća koja je podigla veliku hajku svojim najavama nije privukla Mirka: “Probudio sam se slučajno u 6:15 ujutro, bila je 6 runda. Znao sam da će to ići na bodove do 12 rundi. Odmah sam ugasio. Marketing je učinio svoje u najavama. Ljudi su željeli krv, udarce i patnju. Ništa od toga nisu dobili s obzirom koliko su plaćali za kartu. Za mene je to ludo.”

Kraj dvosatnog gostovanja obilježen je nizom legendarnih antologijskih fora, kako ih je Mirko volio nazivati. Njih ste pak morali čuti uživo na način kako ih samo Mirko može ispričati. Za kraj treba reći da se radi o zaista jednostavnoj osobi koju ne pale skupocjene stvari i luksuz, ali zna cijeniti sve zarađeno: “Štedite dok imate, a ne kada potrošite i budite ponizni i kada ste najveći“, ponavljao je Mirko kroz cijelu večer.

FOTO: Mate Stipić / esava.info

Provjeri ovo!

Dan kad je Zagreb izgubio Sidro

 Igor Kralj/PIXSELL Tekst je prenešen s bloga “Vagonašica”, Dubravke Glavine, koji možete posjetiti ovdje! Predugo …