Marko Škugor: Od nastupa u studentskim domovima do uspješne karijere

markoskugor

Mnogi će se s radošću prisjetiti nastupa studentske klape ,,Sava” koja je jedno vrijeme harala zagrebačkim studentskim domovima. Momci su svojim iznenadnim nastupa u paviljonima, ali i ispred njih redovno okupljali gotovo stotinjak ljubitelja klapske pjesme u vrlo skromnom okruženju.

Neki od njih, poput našeg sugovornika Marka Škugora, svoju su karijeru nastavili vrlo uspješno. Vjerojatno ste i sami mogli upratiti kako je Marko našu zemlju predstavljao na Euroviziji, nastupao je za klapu Kampanel, a danas je vrlo uspješan u solo vodama. Sve je nekako krenulo u studentskim danima:

,,U “klapi” Sava je bilo super. Kažem “klapa” jer mi nismo bili klapa u smislu da smo imali ikakve probe ili neke službene nastupe, ali ako bolje promislim zapravo smo bili više “klapa” od mnogih ostalih jer nam je jedini cilj bio druženje i zafrkancija kroz pjesmu. I dan danas smo u kontaktu, zadnji put smo skupa pjevali na mom piru prije pola godine”, prisjeća se Marko nastupa za vrijeme studentskih dana.

Karijera je zatim krenula uzlaznom putanjom: ,, I prije klape Sava imao sam pozive nekoliko poznatih klapa, ali sam tada pjevao u svojoj prvoj klapi Dubrava i nisam želio biti članom ni jedne druge klape.

No, kako su svi članovi klape živjeli u Šibeniku, nije bilo moguće održati kontinuitet proba i nastupa te je klapa prestala djelovati. S obzirom na to da sam tada bio bez klape, prihvatio sam poziv klape Kampanel koju sam prije bio i odbio.

Kroz godinu i pol pjevanja u Kampanelu otpjevao sam mnogo koncerata, navikao se pjevati pred tisućama ljudi, osvojili smo festivale klapa u Opatiji i Makarskoj te 3. mjesto na FDK Omiš. Uz pjevanje u klapi pohađao sam i satove pjevanja kod profesora Stojana Stojanova Gančeva koji mi je predviđao blistavu opernu karijeru, ali meni su srcu ipak bile bliže dalmatinske i klapske pjesme.”

Našu zemlju je predstavio i na Euroviziji s pjesmom Mižerja u sklopu klape ,,Klapa s mora”: Jako sam zahvalan maestru Mojmiru Čačiji koji me pozvao u klapu i omogućio mi jedno takvo iskustvo. Predstavljati zemlju na tako velikom natjecanju je bila jedna velika čast, a sam osjećaj je neopisiv. Ništa se ne može mjeriti s nastupom na eurovizijskoj pozornici.”

markoskugoreurovizija

Nakon klapskih nastupa, Marko se odlučio za solo karijeru, koja teče vrlo uspješno: ,,Vjerojatno je za odluku o solo karijeri najzaslužniji moj otac koji me uvijek poticao na to, zatim maestro Čačija koji me pozvao u Klapu s Mora te Alen Orlić i Duško Rapotec Ute koji su mi i ponudili prvu pjesmu. Nekako malo po malo sam imao osjećaj da je solo karijera ono što sam zapravo oduvijek i htio.”

Posljednjih dana je na YouTube osvanula i jedna nova pjesma : Nova pjesma “Čovik s mora” nastajala je zadnja tri mjeseca i nekad mi se činilo kao vječnost i da nikad biti gotova, ali nakon puno truda pjesma je vani, a uskoro će se početi snimati i spot. Mislim da je pjesma dosta zanimljive melodije, drugačijeg aranžmana, više umjetnički napravljena i ostaje za vidjeti hoće li se to publici svidjeti.”

Za kraj smo Marka zamolili da nam kaže što od njega možemo očekivati u budućnosti: ,,Već je u izradi nova pjesma, istog autora – Gorana Topolovca (koji je ujedno i autor eurovizijske Mižerje).

To je jedna ljubavna pjesma, po meni to je pjesma potencijala Zore bile i Ne diraj moju ljubav, ima prekrasan tekst, jako pjevnu i pamtljivu melodiju i iskreno od te pjesme jako puno očekujem. A na jesen je već spremna obrada jedne manje poznate pjesme Vinka Coce.”

Lijepo je čuti uspjehe ovako mladih i nadarenih ljudi. Marku još jednom zahvaljujemo za prekrasne večeri u studentskim domovima kada smo mogli uživati u njegovom glasu te mu želimo puno sreće i zdravlja u nastavku karijere!

www.esava.info

Provjeri ovo!

Dan kad je Zagreb izgubio Sidro

 Igor Kralj/PIXSELL Tekst je prenešen s bloga “Vagonašica”, Dubravke Glavine, koji možete posjetiti ovdje! Predugo …