Javna tribina ZKHS-a: “Europske integracije RH i BiH”

Zavicajni klub hercegovackih studenata nastavlja s aktivnostima redovitim ritmom. U cetvrtak, 10.11.2011. s pocetkom u 20 sati u Kinu Forum Studentskog doma Stjepan Radić održat će se javna tribina pod nazivom “Europske integracije RH i BiH”.

 

Gosti tribine bit će državni tajnik za europske integracije u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Andrej Plenković, kao najkompetentnija osoba iz Vlade koja može konkretno govoriti o naporima i postignućima u pristupanju u EU te ono što nas može ocekivati nakon ulaska; zatim predsjednik stranke i pokreta Volim Hrvatsku, ne u EU Roko Šikić, kao najglasniji predstavnik euroskeptika u Hrvata; te dr. sc. Božo Skoko, profesor na Fakultetu politickih znanosti, kao neovisni analiticar i priznati strucnjak na polju odnosa medija i javnosti.

ZKHS nastavlja pratiti važna društveno-politicka zbivanja u RH i BiH, a pitanje ulaska u EU u ovom trenutku postavlja se kao jedno od krucijalnih. Pri izboru gostiju vodilo se racuna o podjednakoj zastupljenosti obiju strana, kako one koja je dovela RH pred vrata EU, tako i one koja se predstavlja kao euroskepticna. Također je bila potreba pozvati i gosta koji bi s nestranacke pozicije mogao izanalizirati dosadašnji tijek pregovaranja i pristupanja navedenoj organizaciji. Profesor Skoko tu slovi kao komptetentna osoba, uzimajući u obzir da je od 2007. do 2009. sudjelovao kao znanstveni novak na projektu Javnost, elite, mediji i komunikacijska strategija ulaska Hrvatske u EU. Također, budući da će jedna od osnovnih tema biti prekogranicni utjecaj na BiH predstojeće integracije RH u EU, važno je da jedan gost bude i iz BiH. Prof. Skoko, napomenut ćemo, jedan je od osnivaca ZKHS-a.

Uz prekogranicni utjecaj na BiH, podteme će biti, eventualne bolje mogućnosti studenata u smislu mobilnosti i kvalitete obrazovanja i obrazovnog sustava, zatim, gospodaski napredak koji se ocekuje, veća nacionalna sigurnost ili prodaja suvereniteta, ali i europski put BiH, kao i praćenje djelatnosti institucija međunarodne zajednice u BiH, u smislu nazadovanja položaja Hrvata u toj državi iz koje i dolaze clanovi udruge organizatora.Nakon izlaganja i javne rasprave, posjetiteljima će biti omogućeno i postavljanje pitanja gostima. Voditelj će biti student Ante Boras, a po završetku će biti uprilicen i prigodan domjenak.

Provjeri ovo!

Dan kad je Zagreb izgubio Sidro

 Igor Kralj/PIXSELL Tekst je prenešen s bloga “Vagonašica”, Dubravke Glavine, koji možete posjetiti ovdje! Predugo …