Izvještaj sa studentskog vjeronauka

vjeronauk
Dragi stanari pocela je još jedna akademska godina, a s njom i nova sezona vjeronaucnih susreta. Ovaj tjedan u, po obicaju, prepunoj Kino dvorani naš studentski kapelan don Damir Stojić obradio je temu ‘U ime Oca i Sina i Duha svetoga’.

Katekizam katolicke crkve

Do sada na prethodnim susretima nije bilo govora o samom Bogu. Govorilo se o tome što Bog cini, kako djeluje, sadašnja Crkva i Bog i sl. Ovdje se pokušava shvatiti što je Bog u sebi. Predavanje je pocelo citatom iz Katekizma katolicke crkve:
Otajstvo Presvetog Trojstva središnje je otajstvo kršćanske vjere i života. To je tajna Boga u sebi samome. Tu je dakle izvor sviju drugih vjerskih otajstava, svjetlo koje ih osvjetljuje. To je najtemeljitiji i najvažniji nauk u redu vjerskih istina. Sva povijest spasenja samo je povijest objavljivanja pravog i jedinog Boga Oca, Sina i Duha Svetoga, koji pomiruje i ujedinjuje sa sobom ljude koji su se odvratili grijehom.

Svrha postojanja covjeka

Kod stvaranja svijeta, pet dana Bog stvara svjetlila, svod, gmazove i životinje, rece neka bude, vidje da je dobro i bi tako. Kod šestog dana ipak ima par zanimljivosti. Kao prvo tada ne kaže ‘neka bude’, a druga zanimljiva stvar je u onome što kaže: ”Nacinimo covjeka na svoju sliku…”. Bog govori u množini što može biti razumljivo sa stajališta da stvara, na svoju sliku, muško i žensko, Adama i Evu. Međutim, s druge strane postoji misterioznost po pitanju identiteta samog Boga. Kad ih je stvorio, Bog im je mogao reći bilo što, postaviti im brojna ogranicenja, ne cinite ovo, ne cinite ono… Ali opet prva stvar koju je Bog njima rekao bila je: ” Plodite se i množite se i napunite zemlju i sebi je podložite”. Ovo dakle predstavlja sliku Svetoga trojstva. Naime postoji teorija kako se sve na ovom zemaljskom svijetu može podijeliti u tri dijela kao npr. ljudski život – mladost, zrelost i starost; obitelj – otac, majka i potomci… I to sve u simbolu Trojstva.

Nakon svega, na kraju se postavlja pitanje koja je svrha covjeka, zašto nas je Bog stvorio? Svi znamo da je nedavno preminuo Steve Jobs i sve novine su pune informacija o tome što je on kroz život postigao i kakav je njegov doprinos covjecanstvu, ali glavno pitanje nije o prošlosti nego što se događa sada. Da bi se to malo pobliže objasnilo objašnjava se sedmi dan kojeg Bog stvara. Sedmoga dana Bog stvara… samo sedmi dan. Poznat nam je izraz 666. Kratko objašnjenje toga je u tome da sve što je Bog stvorio unutar prvih 6 dana je zemaljsko (svod, svjetlila za noć i dan, gmazovi…), a sedmi dan je stvoren u svrhu da se Njemu klanjamo. Znaci da mi nikako ne bismo trebali zadržati na tom šestom danu, odnosno onome što je zemaljsko jer će se kad-tad u našim životima postaviti pitanje što nakon ovog svijeta, kamo dalje i jeli to što je bilo na ovom svijetu, to? U tome je ujedno i svrha našega postojanja.

Bog otac

Don Damir Stojić kaže da je naš Bog zbilja naš otac, a ne samo ‘kao’ otac. Dapace naš zemaljski otac bio bi naš ‘kao otac’. To znaci da u trenutku kada smo mi zaceti Bog je rekao ‘neka bude’ i u tom trenutku naši roditelji možda to nisu znali, tada nas možda nisu planirali niti htjeli, ali to nije ni bitno jer – Bog nas je htio…

Idolopoklonstvo

U Poslanici Kološanima (3, 5) pisano je:

Umrtvite dakle udove svoje zemaljske: bludnost, necistoću, strasti, zlu požudu i pohlepu – to idolopoklonstvo!“.

Ovo je jako važno jer smo upravo ovim grijesima najskloniji, a upravo u tim trenutcima smo najbliži Svetom trojstvu jer ono stvara i ljubi baš kao što i muž i žena stvaraju i ljube konzumirajući svoj brak. Sveto trojstvo, odnosno podjela u tri dijela ocituje se i između djevojke i decka uz postojanje ‘onoga neceg’ 🙂 između njih, odnosno nešto što će kad-tad postati nešto.

Todah

Stari židovski rabini koristili su frazu ”todah” . Ovaj život za mnoge nije lak, brojni su padovi i frustracije koje nas okružuju. U narodu postoji izreka da padamo da bismo znali podići se opet, ali don Damir nas poziva da prije nego ucinimo sljedeći korak prvo što trebamo napraviti, upravo onda kada nam je najteže je upravo todah – dati Bogu žrtvu hvale i slave. Odnosno onda kada nam je najteže pozvani smo upravo u tim trenutcima slaviti Gospodina. Isto tako, što god loše da se dogodi na ovom svijetu mi smo i dalje pobjednici jer je Isus uskrsnuo!

I na kraju, video koji smo imali prilike gledati:

Provjeri ovo!

Dan kad je Zagreb izgubio Sidro

 Igor Kralj/PIXSELL Tekst je prenešen s bloga “Vagonašica”, Dubravke Glavine, koji možete posjetiti ovdje! Predugo …