Projekt Before I Die stiže i u Hrvatsku

Before-I-Die-Savannah-by-Trevor-Coe

Before I Die naziv je globalno poznatog projekta koji je stigao i u Hrvatsku. U sklopu projekta u subotu 18. siječnja u trgovačkom centru City Center one West postavljena je posebna drvena ploča na kojoj svi posjetitelji do 24. siječnja mogu upisati svoje želje, poruke i nade koje žele ostvariti prije smrti.

Cilj je projekta osvijestiti ljude o zaboravljenim životnim snovima, koje su u užurbanom svijetu punom ekonomskih i financijskih ograničenja zapustili. Provodi ga grupa studenata diplomskog studija Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (Miljena Mamić, Marina Matošević, Lucija Mlinarević, Mateja Margetić, Igor Krpan, Martin Hanich), u sklopu kolegija Menadžment promjena i u suradnji sa City Centerom one, u želji da potakne ljude da se prisjete dana kad su se trudili dosegnuti barem dio onoga o čemu su maštali.

IMG_2214

Nakon svečanog otkrivanja ploče u subotu 18. siječnja posjetitelji centra ostavili su i prve poruke, među kojima su se našle želje i nade poput „Prije nego umrem, želim nekome spasiti život“, „Prije nego umrem, želim odrasti“,  „Prije nego umrem, želim se ošišati na „nulu“ za djecu oboljelu od leukemije“,  „Prije nego umrem, želim da se Luka i ja vjenčamo“,  „Prije nego umrem, želim zaslužiti život vječni.“ i druge.

Projekt Before I Die nastao je u New Orleansu, a pokrenula ga je Candy Chang nakon gubitka voljene osobe. U želji da podsjeti sebe i svoje sugrađane na prave vrijednosti u životu te potakne svijest o pomalo zaboravljenim i zapostavljenim željama koje često ostaju nerealizirane, jednog je dana oslikala zid napuštene kuće i ispunila ga započetim porukama „Prije nego što umrem, želim _______“. U sljedećim danima brojni su prolaznici dopunili rečenicu i kredom zapisali vlastite poruke, ostavljajući trajni podsjetnik na sve ono što žele ostvariti tijekom života.

IMG_2222

Potaknuta odličnim odazivom sugrađana, Candy je odlučila ideju projekta podijeliti dalje te je izradila upute za izradu vlastitog zida koje svatko u bilo kojem dijelu svijeta može primijeniti i u svojoj zajednici.

Projekt je tako zaživio globalno i danas u svijetu postoji više od 425 zidova, na kojima je ispisano tisuće poruka na više od 25 jezika u preko 60 zemalja, među kojima su i Kazahstan, Portugal, Japan, Danska, Irak, Argentina i Južnoafrička Republika. Zahvaljujući studentima zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, i stanovnici Hrvatske imaju priliku sudjelovati u globalnom pokretu i trajno zapisati svoje poruke i želje koje žele ostvariti za svog života.

foto: Karlo Kramarić

Provjeri ovo!

Održana četvrta ”Kampusijada”

Kampusijada je projekt pokrenut od strane Studentskog centra, a u suradnji sa Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom, Fakultetom …