Ovogodišnji zagrebački model EU pod visokim pokroviteljstvom EPa i Schulza

MEUZ_2014_Zagreb_cover

Udruga Hrvatska  edukacijska  i  razvojna  mreža  za  evoluciju  sporazumijevanja  (HERMES) i njen partner na projektu, Hrvatska studentska asocijacija (HSA), predstavljaju simulaciju donošenja  političkih  odluka  unutar institucija Europske unije.

Simulacija je koncipirana po uzoru na već postojeći Model European Union koji se održava niz godina u  Strasbourgu. S njime dijeli nastojanje da se mladima pruži iskustvo „iz prve ruke“ o načinu funkcioniranja institucija Europske Unije i time omogući bolje razumijevanje zakonodavstva Europske Unije. Realizacija projekta trajat će od 25. veljače do 1. ožujka 2014. godine, a sudjelovat će mladi iz svih dijelova Europske unije. U petodnevnom projektu mladima će se pružiti jedinstvena  prilika dobivanja uvida u način funkcioniranja Europskog vijeća i parlamenta, u strukturu i dinamiku političkog odlučivanja i puteve usuglašavanja i usvajanja određenih političkih rješenja koja utječu na živote građana EU.

Ove godine sudionici će imati priliku simulirati donošenje uredbe i rezolucije. Radi se o dva različita zakonodavna postupka koja postoje u Europskoj uniji, točnije redovitom i posebnom zakonodavnom postupku. Teme koje se obrađuju trenutno su jedne od najaktualnijih u Europskoj uniji. Rasprava o novom izvoru plina koji se dobiva “kontroverznom” metodom frakiranja te tematika zaštite podataka u digitalnom dobu izrazito su zanimljive.

Studentima se kroz interaktivan način učenja omogućava razvijanje komunikacijskih odnosno pregovaračkih vještina, unapređenje javnog govorništva i diplomatskog ponašanja. Zahtjevi koji se postavljaju   pred  sudionike  u  vidu  pripreme  za  simulaciju  pružaju  im  priliku  da  razviju  svoje istraživačke vještine, kritičko razmišljanje  te produbljivanje  razumijevanja  o pitanjima  o kojima  će  se  raspravljati,  kao i razumijevanje   nacionalnih   interesa   pojedinih   država   u   konktestu   Europske   unije.

MEUZ 2014 održat će se od 25. veljače do 1. ožujka na više lokacija, između ostalog u Kući Europe, gdje će biti ceremonija otvaranja i razne radionice te na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, gdje će biti glavni dio simulacije. Sudionici će na konferenciji biti pet dana, a navečer će biti društveni program i dodatna prilika za umrežavanje dok je šesti dan predviđen je za izlet na Trakošćan.

Uz Europski parlament, potporu ovom projektu dali su i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova te Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj.

Provjeri ovo!

Održana četvrta ”Kampusijada”

Kampusijada je projekt pokrenut od strane Studentskog centra, a u suradnji sa Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom, Fakultetom …