Zavičajni klub hercegovačkih studenata

Zavicajni klub hercegovackih studenata osnovan je 1995. u Zagrebu, a prvi predsjednik bio je Franjo Skoko iz Ljubuškog. Cilj je bio i ostao okupljati studente Hercegovce i sve one koji se tako osjećaju, boriti se za studentska prava, te promicati tradiciju i obicaje svog kraja, u suradnji i razmjeni iskustava s drugim udrugama, prateći uz to i sva druga relevantna društvena, kulturna i gospodarska zbivanja u Hercegovini, u Zagrebu i šire. Od tih vremena do danas, kroz Klub je prošlo više od 800 clanova. Tocan broj clanova danas se kreće oko 500, a u raznim sekcijama aktivno sudjeluje njih oko stotinu. Aktualni je predsjednik Kluba Mate Kovac iz Posušja, potpredsjednik Ante Boras iz Ljubuškog, a tajnica Gabriela Mitar iz Posušja. Predsjedništvo inace broji 13 clanova, a najviše troje može biti iz jedne hercegovacke općine. Redoviti sastanci održavaju se svakog ponedjeljka u 20h u sobi 2, uprave Studentskog Doma Stjepan Radić, a otvoreni su za sve svoje clanove, i za one koji će to tek postati.

ZKHS se može pohvaliti širokim spektrom raznih sekcija pod svojim okriljem. Neke od njih su: literarna, športska, folklorna i dramska. Pod literarnom se podrazumijeva rad na casopisu „Moj kamen“ koji izlazi dva puta godišnje, tiska se u 1500 primjeraka, a dijeli besplatno po Zagrebu i po hercegovackim srednjim školama. Budući da tisak iziskuje veliki financijski trošak, Klub ih uz pomoć raznih sponzora te kroz natjecaje uspijeva namaknuti, o cemu svjedoci transparenti financijski izvještaj prihoda i rashoda koji se, prema statutu, svake godine objavljuje clanovima.

Uz „Kamen“, ZKHS-ova literarna sekcija piše tekstove za web-stranicu, izgled koje oduševljava sve posjetitelje, a prema navodima „Internet tima“, posjeta ima dnevno preko 400. Internetska stranica prati sva važna događanja u svezi Hercegovine i studentskog života, ima foto-galeriju, važne informacije o Klubu, pa cak i pjesnicki kutak. Svake godine održavaju prezentacije o radu Kluba i o zagrebackom sveucilištu maturantima po hercegovackim srednjim školama, onima koji žele studirati u Zagrebu, kako bi im pružili informacije o – prije prijamnim ispitima, a danas – državnoj maturi, te o svemu što ih ceka kada postanu studenti i stignu u Zagreb.

Športska sekcija radi na organiziranju Hercegovackog malonogometnog kupa koji se održava svake godine i broji 32 ekipe, te turnira ulicne košarke koji se održava jedan dan na Savi. ZKHS ima svoju malonogometnu ekipu koja redovito ostvaruje zapažene rezultate na brojnim turnirima u Zagrebu i šire. Folklorna sekcija nastupa po raznim smotrama, po svatovima, a najdraži im je nastup na misi za hercegovacke studente koja se održi svake godine na pocetku akademske godine u Dubravi.

Dramska sekcija ima dva vlastita komada koja su rado izvođena u Zagrebu i Hercegovini. Prvi je komedija „Božić u Rakitnu“, a drugi „Dobrotvor iz nehaja“, premijera kojega je bila u ožujku ove godine, također komedija. Ne moramo ni govoriti da je kino Forum na Savi bilo dupkom puno, a „trailer“ te predstave možete pogledati na youtube-u, na kanalu zkhs123. Tamo možete pogledati i ostale video uratke u produkciji ovog Kluba, a većina se odnosi na tribine koji su postali ucestali u zadnje vrijeme.

Kultura

Tribine koje ovaj Klub organizira uglavnom su društveno-politicke tematike, i odnose se na stanje Hrvata u BiH, ali se doticu i drugih tema relevantnih za mladež, za studentski život i sve ostalo za što se Klub statutom obvezao brinuti. Uz bok mnogih drugih, također nepolitickih, studentskih klubova te vjerskih, kulturnih i obrazovnih institucija, ZKHS se u proteklom razdoblju više puta osjetio pozvanim javno istupiti i snažno oglašavati po pitanju majorizacije Hrvata u BiH, povodom koje je i sudjelovao u organizaciji potpisivanja peticije, ali i pozivanja  hrvatskih politicara na jedinstvo prije i poslije općih izbora u BiH.

zkhstribina

U suradnji s 15-ak drugih zavicajnih udruga iz cijele Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koja je proizišla od godišnjih predstavljanja na Cvjetnom trgu, ostvaruju se drugi projekti. Najnoviji su predstavljanje knjige o Domovinskom ratu u kinu Forum, te hodocašće u Mariju Bistricu u cast nepravedno osuđenim hrvatskim generalima. Humanitarne akcije kupnje mobilnog mamografa te humanitarni koncerti i prikupljanje hrane i odjeće za potrebite, snažan su dokaz duhovnosti mladića i djevojaka okupljenih u ovom Klubu.

ZKHS poziva sve mlade na optimizam, na druženje, na kreativnost, na aktiviranje u nekoj od udruga, a ako ste rodom iz Hercegovine onda znate u kojoj. Samo za citatelje esava.info, porucuju: „Imamo sastanke ponediljkom u 20h, zabavljamo se tako što dajemo clanovima velike popuste za kazalište, i kulturno se uzdižemo na Hercegovackim noćima! Ili možda obratno…hm… Svejedno, nije nam loše, dođite i iskoristite nas dok smo još tu, jer cim završimo fakultete, vraćamo se svi nazad doli u Hercegovinu… i šta će te onda, ha? :p 😀

zkhstulum

Za esava.info, Ante Boras

Provjeri ovo!

Prijavite se na “AIESEC stručnu praksu” u Češkoj

Odlazak na međunarodnu stručnu praksu je prilika za svaku mladu osobu koja se ne smije …