Udruga studenata imotske krajine – Zagreb

Udruga studenata Imotske krajine – Zagreb ilitiga kraće receno USIK- Zagreb  je podružnica USIK-a, osnovana je 6.studenog 2010. kada je ujedno i održana prva osnivacka skupština na kojoj se birao  predsjednik, Nadzorni odbor (3 clana) i Upravni odbor (7 clanova). Za predsjednika je  izabran Branimir Milardović koji je i naš aktualni predsjednik.

Kako bi Udruga uvijek aktivno sudjelovala u svim projektima i krenula s necim novim, pobrine se svatko pomalo.
Svrha svega nam je u prvom redu okupljanje svih studenata iz Imotske krajine s ciljem poboljšanja studentskog standarda, suradnja s lokalnim vlastima s ciljem poboljšanja uvjeta za povratak studenata nakon završetka studija u rodni kraj, promocija Imotske krajine u Zagrebu, kao i njenih kulturnih vrijednosti te suradnja s drugim udrugama u bilo kakvim projektima koji uvijek traže i teže onom najboljem.

Nije nam dugo trebalo da odlucimo s cime prvo krenuti pa je tako u prosincu 2010. održana i prva zajednicka sveta misa za sve Imoćane i prijatelje Imotske krajine u Zagrebu. Okupilo se mnoštvo, a mi se nadamo  da će ovo održavanje zajednicke sv.mise postati obicaj, a s vremenom i tradicija, koja će uvijek imati za cilj okupljanje Imoćana u Zagrebu, ali i svih onih koji se tako osjećaju.

Samo tjedan dana kasnije održan je turnir Imoćana u  briškuli i trešetu. U konkurenciji od trinaest natjecateljskih parova, od kojih jedan ženski par, jedan mješoviti i jedanaest muških parova, najspretnijima su urucene i prigodne nagrade. Samo da spomenem kako nije bilo velike beštime, a nisu se spominjali ni clanovi uže i šire familije pa se može reći kako je natjecanje proteklo u korektnom i fer okruženju.

usikturnir

Među našim najdražim humanitarnim akcijama je ona kojom smo razveselili djecu s posebnim potrebama. Naime, naši studenti su vlastitim donacijama prikupili određenu svotu novca i urucili prigodne poklone djeci s posebnim potrebama Osnove škole ”Stjepan Radić” u  Imotskom. Igracke i slatkiši razveselili su mališane ovog razreda. Kažu da svijet voli pobjednike. Ako je suditi prema ovoj humanitarnoj akciji naše Udruge , onda je to zaista tako.

Održana je prezentacija našim maturantima o Sveucilištu u Zagrebu i o Udruzi studenata imotske krajine koja djeluje u Zagrebu. Prezentacija  je  prvenstveno bila  namijenjena onim  maturantima koji namjeravaju nastaviti svoje školovanje  u gradu  Zagrebu. U sklopu nje, maturanti  su se imali priliku upoznati  sa studijskim programima, te organizacijama i nacinom studiranja u sklopu sastavnica Sveucilišta.

Športska sekcija ove godine je po prvi put organizirala i malonogometnu Ligu Imoćana. Uz sportski fer i korektno natjecanje, vrlo sadržajan program, prepun dobrog nogometa i dobre atmosfere, svatko je pronašao nešto za sebe. Kada je odigrana i završnica prve Malonogometne lige Imoćana u Zagrebu, dobili smo prve prvake, a to je ekipa Strvinari! Napomenimo da su snage zadnjeg dana Lige odmjerile i pripadnice ljepšeg spola.

usiknogomet

Kako bi se dobro zagrijali i krenuli u nove pobjede, organizirali smo vecer studenata Imotske krajine u Roku&akademiji. Sve je mirisalo na nezaboravan provod…i bijaše tako…Rado surađujemo s drugim studentskim Udrugama koje djeluju pri Sveucilištu u Zagrebu pa smo tako i kao suorganizatori sudjelovali u održavanju predstavljanja knjige Admirala Loše ”Hrvatski Domovinski rat 1991. – 1995. – strateški pogled” koju je organizirao ZKHS,  te smo podržali i  ”Zajednicku zavicajnu vecer Dalmacije i Hercegovine” želeći tako okupiti sve Dalmatince i Hercegovce na jedno mjesto. Zajedno s još 14 udruga, a na incijativu Udruge Zagorskih studenata organizirali i hodocašće u Mariju Bistricu koje je prvenstveno bilo u cast našim generalima koji su nepravedno osuđeni i sad su tamo gdje im nikako nije mjesto! U suradnji s Udrugom Cetinske krajine organizirali smo odlazak na Bleiburg na svetu misu za žrtve bleiburše tragedije gdje smo i položili vijence u cast svim poginulima.

usikpredzadnja

Zadnji naš projekt, no ne i  posljednji, nosi naziv ”Tko smo, što smo, odakle smo?”, a održan je krajem svibnja gdje smo  Zagrepcane i drage nam goste htjeli upoznati s prirodnim ljepotama, kulturnom baštinom i povijesnim znacajkama Imotskog krša. Tako smo na svom štandu predstavili autohtone imotske proizvode koji su jednostavno – oduševili.

usikzadnja
Udruga ima i svoju web stranicu, zagreb.usik.hr, bogatu razlicitim sadržajima. Osim što prati sva studentska događanja, ima i uvid u sva događnja vezana za našu Imotsku krajinu. Naša web stranica cesto sadrži obavijesti o razlicitim igrama i projektima koje organiziramo, a imamo kolumne koje uglavnom pišu naši studenti – pisci, studenti – pjesnici…

Kao što sami vidite, naša Udruga polako stvara svoju pricu, pricu o uspjehu, prica o vrijednim mladim ljudima, koji su spremni nositi se sa svim izazovima na podrucjima rada koje pokrivaju, prica koja nikako nema svoj kraj, prica koja se nastavlja…Svjesni smo cinjenice da ne djelujemo niti punu godinu dana , ali mišljenja smo da je dosta toga dobrog napravljeno u tako malo vremena. I mi bi još! 🙂

Zato pozivamo sve buduće studente i one koji to već jesu, da pristupe jednoj od udruga koje djeluju u Zagrebu. U nadi da nećemo biti samo pasivni promatraci svijata oko sebe i da ćemo se aktivno ukljuciti u mijenjanje svega onoga što je loše, pozivamo vas da se svi zajedno udružimo i radimo na tome!

Ako ste kojim slucajem iz Imotskog, za vas vrijedi ona : ”Il’ si Imoćan il’ nemoćan” 🙂 Jeste se prepoznali? 🙂

Za esava.info Mateja Nenadić

Provjeri ovo!

Prijavite se na “AIESEC stručnu praksu” u Češkoj

Odlazak na međunarodnu stručnu praksu je prilika za svaku mladu osobu koja se ne smije …