Studentski zbor Gacke

09. listopada 2009. godine mladi Licani iz Otocca, grupa ambicioznih mladića i djevojaka osnovala je prvu studentsku udrugu u Licko-senjskoj županiji pod nazivom- Studentski Zbor Gacke. Svoju udrugu nazvali su prema nadaleko poznatoj rijeci Gacki, ponosu grada Otocca i Gacke doline. Nitko nije ocekivao od ove u pocetku veoma male udruge, velika djela  koja su kasnije napravili, ali  oni su zaista skromno od starta hrabro krenuli bez ijedne kune na poslovnom racunu.

Prvi projekt bio je Adventski Sajam u Otoccu 2009. godine, kada su se studenti prvi puta okupili u većem broju  i kao jedna od rijetkih udruga nastupili sa domaćim proizvodima od svojih bližnjih. Prvi nastup je bio veoma zapažen pogotovo jer su odmah napravili prvo humanitarno djelo doniravši Domu za starije i nemoćne osobe dio proizvoda za Božićne blagdane, i sve to im je dalo, kako kažu, mnogo snage za nastavak. Krenuli su s prvim većim projektima, „Zabava lickih studenata“ pokazala se kao pun pogodak, zatim gostovanje gosp. Ante Radonića u Otoccu na temu astronautike i svemira… sve im je mirisalo na dobro. Organizacija se širila, a predsjednik Udruge Ante Fumić svakim danom tražio je sve više od mladih i za mlade.

gacka2

Najveći projekt koji je organizirao Studentski Zbor Gacke, bila je prva Licka noć za studente u Zagrebu. Događaj je posjetilo preko 1000 studenata i mladih Licko-senjske županije i veoma se ponose odrađenim. Nisu mladi samo za organiziranje zabava, a to su i mnogo puta pokazali.

Tako su dana 29.svibnja u centru Zagreba nastupili na projektu „Tko smo?Što smo?Odakle smo?“ te predstavili sve gradove i općine Licko-senjske županije te Nacionalni Park Plitvicka Jezera, ponosno i plemenito. Nije na odmet reći da ih je u tom nastupu posjetio i Otocki gradonacelnik dipl. ing. Mario Barković, ponoseći se svojom Gackom dolinom i studentima koji su predstavili njegov kraj. Istog dana otocka ekipa studenata u Otoccu je organizirala predavanje gosp. Eduarda Kušena u na temu razvoja turizma i stvaranja strategije koja bi omogućila buđenje potencijala naših krajeva.

gacka4

Studenti su svoju svestranost i širok opseg djelovanja pokazali i nastupom na natjecanju u kuhanja kotlića „EKO ETNO GACKA 2010.“. Osvojili su 3. mjesto od 27 ekipa na iznenađenje svih posjetitelja. Kažu da su kuhari studenti  Edi Šop i Goran Sekula odradili izvrstan posao.

Nedavno su studenti u Otocac pozvali don Anđelka Kaćunka, te tim cinom poklonili kulturni sadržaj građanima na temu „Novi mediji i nova nepismenost?“.

gacka3

Kako ne bi više nabrajali njihove brojne projekte, kojih je bilo 23,  recimo da su studenti prvi puta pokazali ono što se od njih ocekuje u budućnosti. Razvoj, želja, ambicioznost i težnja napretku, dala je rezultata. Rezultati pokazuju da je Studentski Zbor Gacke jedna od najaktivnijih Udruga u Licko-senjskoj županiji, a vjerojatno i jedina koja svoje djelovanje širi na  Grad Zagreb. Pohvalili su nam se i da Rijeckih studenti žele i na tom podrucju pokrenuti djelovanje i projekte. Njih još cekamo, a kako je dosad krenulo, ne sumnjamo da će ih dobra filozofija dosadašnjeg vodstva predsjednika Ante Fumića, Upravnog odbora koji cine Maja Bukovac i Franjo Kolak, te dopredsjednik Josip Šimatović- „Red, rad, disciplina“ i „Res,non verba“, dovesti u još veće i još zahtjevnije uspješne projekte.

Na kraju recimo kako je Studentski Zbor Gacke primjer velike organizacije Licko-senjske županije koja bi trebala biti podržana od svih Licana koji vide svjetlo na kraju tunela. Krenuvši od  onih starijih jer su mladi budućnosti društva, a završivši s mladima jer od njih već sada mogu mnogo toga nauciti. I ovim putem željeli su se zahvaliti svima koji su im dali donacije za projekte, brojim ljudima dobrih namjera, a najviše svim studentima koji su odradili veliki posao.  Također i pozivaju sve studente Licko-senjske županije na ukljucivanje u Udrugu i njen rad. Svi koji se žele ukljuciti mogu im se javit na mail studentski.zbor.gacke@gmail.com.

Budimo svi ponosni na Studentski Zbor Gacke!

Provjeri ovo!

Prijavite se na “AIESEC stručnu praksu” u Češkoj

Odlazak na međunarodnu stručnu praksu je prilika za svaku mladu osobu koja se ne smije …