ZETCheck uskoro realnost? Uspostavljena suradnja između Google-a i ZET-a

savska

U zadnje vrijeme sigurno ste čitali o prijedlozima da se ZET zatrpa mailovima tako da im šaljete mail sa određenim upitima vezanima za ZETCheck aplikaciju i suradnju ZET-a i Google-a. Udruga studenata Fakulteta promethnih znanosti TRANS donosi i odgovor ZET-a:

Poštovani!

ZET je ustupio sve tražene podatke Google-u koji se odnose na uslugu planiranja putovanja, kako je od te kompanije i traženo, a uoči predstavljanja suradnje nije niti najavljeno kako će se istovremeno korisnicima omogućiti prikaz pozicije vozila u realnom vremenu.

Naime, ZET je proteklih mjeseci intenzivno radio na stvaranju informacijske platforme koja je preduvjet za svaki daljnji razvoj informatičkih usluga. Nakon što su zadovoljeni zahtjevni i detaljni standardi u opticaj je puštena usluga kojoj je namjena – planiranje putovanja.

Riječ je o prvom koraku suradnje ZET-a i Google-a, čime se Zagreb svrstao među 2800 gradova u svijetu s takvom uslugom. Ona će se, dakako, proširivati.

Nakon izgradnje spomenute informacijske platforme, ZET nastavlja s razvojem usluga, a stvaraju se time i pretpostavke za druge servise i modele suradnje.

Nažalost, postojeća informatička infrastruktura ne dopušta nam u ovom trenutku izravnu distribuciju podataka o trenutnim lokacijama vozila velikom broju korisnika jer je sustav koji se koristi za nadzor prometa ograničenih kapaciteta.

Kada je skupina autora izradila aplikaciju koja korisnike vodi do podataka o poziciji vozila, velik broj pristupa stvarao je smetnje u radu sustava jer za tu namjenu i toliki broj korisnika isti nije namijenjen. Tvrtka u čijem je vlasništvu internetsko sučelje iz kojega su se podaci o prometu za aplikaciju crpili onemogućila je pristup zbog stabilnosti primarne namjene sustava, ali i zaštite osobnih podataka djelatnika. Iz tih je razloga ograničenje pristupa bilo nužno.

ZET će nastaviti razvijati usluge koje pridonose kvalitetnijem javnom prijevozu i svakako će korisnicima, uz planirani, omogućiti pregled realnog dolaska vozila na određeno stajalište čim to bude moguće. No, prije toga, potrebno je za to osigurati tehničke i sve druge preduvjete te uslugu realizirati na zadovoljstvo cjelokupne javnosti. Aktivnosti koje prethode ustupanju takvih podataka su u tijeku.

Dakle, možemo potvrditi kako se na tom, ali i brojnim drugim projektima već radi, a isti će omogućiti brojne dodatne usluge suvremenih standarda, od kojih su i pregled prometa i suvremeniji principi naplate prijevoza – samo dio.

Zahvaljujemo na razumijevanju, ali i svakoj sugestiji, vjerujući kako ipak prepoznajete razvojni trend javnog prijevoza u Zagrebu i pratećih usluga. Još jedanput, molimo Vas za još malo strpljenja kako bismo osigurali sve potrebne preduvjete za daljnje usluge.

Provjeri ovo!

U Zagrebu pre’stavljanje eroGAG rječnika

Ono što smo do sada gotovo svakodnevno mogli pratiti virtualno putem društvenih mreža, posljednjih dana …