ZET: U rad puštena plinska stanica za punjenje autobusa

zetpunionica

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pustio je u rad plinsku stanicu za punjenje autobusa koje pogoni stlačeni zemni plin.

Još 2008. Grad Zagreb je iskazao interes za izgradnju punionice plinskih autobusa javnog prijevoznika, vodeći se i ekološkim, ali i ekonomski isplativim smjernicama. Iako su prije narudžbe plinskih autobusa formalizirane sve aktivnosti koje su trebale prethoditi izgradnji ZET-ove vlastite punionice te dovršetkom njezine izgradnje prije dolaska prvih plinskih autobusa, partneri u projektu tada nailaze na poteškoće pa se autobusi pune u Gradskoj plinari. No, sada je ovaj projekt konačno dovršen.

Za punjenje jednog rezervoara je na staroj stanici bilo potrebno do 50 minuta, a u novoj plinskoj stanici potrebno je 5 – 10 minuta.

Zagreb i ZET prvi su se u Hrvatskoj odvažili na čin uvođenja u promet plinskih autobusa, prvenstveno kao doprinos ekologiji, ali u konačnici i smanjenju troškova poslovanja. Održanje mobilnosti, zahtjevi za poboljšanjem kvalitete zraka kroz smanjenje emisije ispušnih plinova, kao i nužnost da se pokuša zaustaviti razvitak efekta staklenika, bile su odlučujuće kod odluke navodi ZET.

Provjeri ovo!

U Zagrebu pre’stavljanje eroGAG rječnika

Ono što smo do sada gotovo svakodnevno mogli pratiti virtualno putem društvenih mreža, posljednjih dana …