Super Bowl: Finale najpopularnijeg američkog sporta

superbowlfinals

U ponedjeljak, točnije u 00:30 po našem vremenu, odigrat će se finale 48. američkog Super Bowla u kojem se sastaju Seattle Seahawks i Denver Broncos. Ovo je vrhunac najpopulanrijeg sporta u SAD-u koji je u Hrvatskoj velikom broju ljubitelja sporta nepoznanica. Upravo tim povodom želimo vas upoznati s NFL-om i američkim Super Bowlom.

Suvremeno doba američkog nogometa (football) započelo je 1922. godine kada je APFA (American professional Football Association) promijenio ime u National Football League (NFL).

U razdoblju od 1922. do 1932 godine, ekipa s najboljim rezultatom na kraju regularne sezone bila je prvak. U to vrijeme je ligu činilo između 8 i 18 momčadi.

Post-season, kakvim ga danas poznajemo, nije uveden sve do 1933. godine kada se liga podijelila u dvije divizije s pet ekipa. Tada je prvi put uvedena utakmica za prvaka (NFL Championship Game).

U toj prvoj povijesnoj utakmici je domaći Chicago Bears pobijedio New York Giants 23-21. Super Bowl se nije odigrao u naredne 34 godine. Tek 1960. godine su postavljeni temelji za današnji Super Bowl kada je osnovana druga profesionalna liga američkog nogometa kako bi se natjecala s NFL-om.

Iako su mnoge lige dolazile i odlazile, American Football League (AFL) koju je činilo osam momčadi, privukla je najveći interes navijača, ali i igrača. Uz to, u njoj su sudjelovali i bogati gospodarstvenici koji su igračima nudili bogate ugovore.

Rivalstvo između NFL i AFL se zaoštrilo 1965. godine kada su New York Giantsi prekršili dogovor između liga o potpisivanju igrača pod ugovorom. Giantsi su tada potpisali Pete Gogalaka koji je tada bio pod ugovorom s Buffalo Billsima koji su se natjecali u AFL-u. Upravo to je bio povod da vlasnici AFL potpišu sedam quaterbackova iz NFL-a nakon čega je NFL konačno popustio te su svi ugovori bili poništeni prema prijašnjem dogovoru.

Tijekom raznih dogovora o odnosima između liga, pojavio se prijedlog o udruživanju navedenih liga što je i učinjeno 1970. godine. No uoči samog udruživanja, u razdoblju od 1966. do 1969. godine su odigrana međuligaška svjetska prvenstva između pobjednika pojedinih liga. Upravo su to temelji i počeci Super Bowla kakvim ga danas poznajemo.

Tadašnji vlasnik Kansas City Chiefsa, Lamar Hunt, nosi glavne zasluge za sadašnji naziv Super Bowla. Naime, ideju je pokupio od svoje djece koja su se igrala sa SuperBall-om, u to vrijeme lopta veličine teniske koju je imalo gotovo svako dijete. 1971. godine su uvedeni i rimski brojevi uz naziv svakog Super Bowla, čime se dalo do znanja koji je po rasporedu tako da je to bio Super Bowl V.

Kako doći na Super Bowl

Da bi uopće jedna ekipa pobijedila na Super Bowlu, prvo se mora kvalificirati kroz 16 utakmica u regularnom dijelu sezone NFL-a. Uglavnom je potrebno oko 10 pobjeda za nastavak borbe za prvaka iako to nije nikakva garancija za prolazak dalje.

NFL se sastoji od dvije konferencije s po 16 ekipa: American Football Conference (AFC) i National Football Conference (NFC) koje su podijeljene u četiri divizije s po četiri ekipe (sjever, jug, istok i zapad). Pobjednici divizija se izravno kvalificiraju u nastavak natjecanja, a pridružuju im se i dvije najbolje drugoplasirane momčadi koje dobivaju wild card.

Četiri su kruga u NFL playoffsima:

Wild card round – Dvije najbolje momčadi preskaču ovu fazu zbog izvrsnih rezultata prije dok se dvije wild card momčadi bore protiv lošije rangiranih pobjednika divizija na njihovom terenu.

Divisional playoff round – U ovom krugu se uključuju dvije momčadi koje su preskočile prvu fazu natjecanja te se bore protiv pobjednika wild card momčadi i lošije rangiranih pobjednika divizije. Prednost domaćeg terena ide na stranu momčadi koje su izravno ušle u ovaj krug natjecanja.

Conference championship round – Dvije ekipe iz svake konferencije se bore za naslov prvaka i ulazak u finalne Super Bowla.

Super Bowl – Utakmica za svjetskog prvaka se igra između pobjednika konferencija. Dvoboj je obično na rasporedu u zadnju nedjelju u siječnju ili prvu u veljači. Pobjednik osvaja veličanstveni Lombardi trofej koji je ime  dobio 1971. godine nakon Lombardijeve smrti.

superbowl-xlvii-at-metlife-stadium_original
 
Cijene ulaznica za Super Bowl su poprilično visoke. I dok su u početku bile između šest i dvanaest dolara, posljednjih godina je cijena znala dosegnuti i do 1000 dolara, a na crnom tržištu i do deset puta više! Oglašavanje također ima visoku cijenu. Tvrtke u prosjeku za TV oglašavanje moraju izdvojiti i do 3 milijuna dolara za samo 30 sekundi oglašavanja.

Show u poluvremenu utakmice će dodatno začiniti Bruno Mars te Red Hot Chili Peppers.

esava.info
 
 

Provjeri ovo!

U Zagrebu pre’stavljanje eroGAG rječnika

Ono što smo do sada gotovo svakodnevno mogli pratiti virtualno putem društvenih mreža, posljednjih dana …