Studenti osudili linč na Dejana Jovića: Treba sačuvati integritet Fakulteta političkih znanosti

dejan-jovic-screenshot

Klub studenata Fakulteta političkih znanosti objavio je na svojoj Facebook stranici reakciju na javni progon profesora Dejana Jovića nakon objavljenog članka u časopisu Politička misao u kojem je napisao kako se referendum o odcjepljenju Hrvatske od Jugoslavije zbog političkih pritisaka nije odvijao u liberalnim okolnostima:

“Klub studenata Fakulteta političkih znanosti ovim putem osuđuje linč kojem je zbog svojeg članka objavljenog u časopisu Politička misao proteklih tjedana izložen prof. Dejan Jović. Javni progon profesora Jovića manifestirao se već u nekoliko navrata u cijelom nizu medija. Kulminacija progona dosegnuta je u četvrtak 9. listopada, kada su na ulazu u zgradu Fakulteta političkih znanosti osvanuli upadljivi plakati sa svrhom šikaniranja profesora Jovića.

Potreba za reakcijom Kluba studenata djelomično proizlazi i iz želje da sačuvamo integritet Fakulteta političkih znanosti, koji nije na adekvatan način stao u obranu svojeg zaposlenika i svoje discipline.

No, ne radi se tek o integritetu institucije, već i discipline u cjelini. Isti oni pripadnici i pripadnice profesorskog kolektiva, koji redovito upozoravaju na problem nepriznatosti i neafirmiranosti politologije u hrvatskom društvu, nisu se ni na koji način usprotivili paušalnom tumačenju rada profesora Jovića. Iako to nije znanstveni rad, rad o kojem govorimo je argumentiran i utemeljen na stvarnom proučavanju političkih procesa uz vrlo elaborirano korištenje politologijskog pojmovlja te je k tome objavljen u najznačajnijem politološkom časopisu u Hrvatskoj.

Naposljetku, ne radi se tek o dostojanstvu institucije ili discipline, već činjenici da fakultet kao zajednica studenata i profesora ima znatnu društvenu odgovornost prema pojavi radikalizacije, posebno kad se takva radikalizacija pojavljuje u obliku šikaniranja na ulazu u njegovu vlastitu zgradu. Ignoriranje eklatantnog primjera kršenja prava na slobodu mišljenja pod vlastitim prozorom ocjenjujemo kao krajnje nedopustivu pojavu.

Klub studenata Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu (KSFPZG)”

Provjeri ovo!

U Zagrebu pre’stavljanje eroGAG rječnika

Ono što smo do sada gotovo svakodnevno mogli pratiti virtualno putem društvenih mreža, posljednjih dana …