Korisnici interneta u 15 minuta riješili zagonetku staru 18 godina

FXCMQ6B2_sifra

Dorothy Holm dijagnosticiran je rak pluća koji je metastazirao i stvorio tumor na mozgu. Kada joj je tumor oduzeo sposobnost govora, počela ispisivati naoko nepovezane sljedova slova na komadu papira, prenosi ABC News. Njezini unuci pomislili su da im ostavlja poruku, ali nisu mogli shvatiti što im želi reći.

Dorothy je umrla 1996. godine. Početkom ovog tjedna, 18 godina kasnije, njezina unuka Janna stavila je sliku bakine poruke na stranicu MetaFilter.com i tražila pomoć internet zajednice u dešifriranju.

U roku od nekoliko minuta korisnici MetaFiltera krenuli su rješavati zagonetku, i jedan od njih je za 15 minuta shvatio kako su ispisana slova zapravo početna slova riječi molitve.

Jenna pretpostavlja kako je njezina baka, inače vrlo religiozna žena, zbog slabog pamćenja uzrokovanog tumorom ispisivala slova kako bi se mogla sjetiti molitvi.

“Napokon dobiti odgovor bilo je veliko olakšanje, lijepo je znati da se radi o molitvama, to nam je dalo uvid u to o čemu je razmišljala i na što je bila fokusirana zadnjih par sedmica svog života”, rekla je.

Provjeri ovo!

U Zagrebu pre’stavljanje eroGAG rječnika

Ono što smo do sada gotovo svakodnevno mogli pratiti virtualno putem društvenih mreža, posljednjih dana …