Ice Bucket Challenge: Zašto se svi polijevaju ledenom vodom?

Ice Bucket Challenge – vjerojatno ste i vi čuli za ovaj izraz posljednjih dana. Video klipovi poznatih i nepoznatih u kojima na glavu izlijevaju kantu pune ledene vode. No, što se krije iza ovog viralnog hita? Za razliku od nekih besmislenih i glupih akcija koje nemaju baš puno smisla, Ice Bucket Challenge ima humanitarnu pozadinu.

Pravila nalažu da svatko koga se izazove mora u roku od 24 sata prihvatiti izazov ili uplatiti 100 dolara zakladi za borbu protiv ALS-a (iako svi uglavnom prihvate izazov i uplate novac), te izazvati nova tri kandidata. 

Amiotrofična lateralna skleroza (ili ALS) je ozbiljna neurološka bolest koja uzrokuje slabost mišića, invalidnost i na kraju smrt. ALS se često naziva Lou Gehrigova bolest, po slavnom igraču bejzbola kojemu je dijagnosticirana 1939. Amiotrofična lateralna skleroza često počinje s trzanjem mišića i slabosti u ruci ili nozi, ili nerazgovijetnim govorom. Na kraju, ALS utječe na sposobnost upravljanja mišićima za kretanje, govor, hranjenje i disanje. ALS i dalje ostaje jedna od najmisterioznijih i najmanje istraživanih bolesti koje mogu zadesiti naša krhka tijela, te još uvijek nismo niti malo bliže pronalasku nekakvog lijeka.

Upravo je zato u posljednjih par godina naglo počela rasti inicijativa za podizanje svijesti o ovom problemu. Iako se ne zna točno odakle je sve krenulo, američki mediji nagađaju da je akciju zahuktao Pete Frates – igrač bejzbola koji je od ove bolesti obolio 2011. godine. Njegovi prijatelji i kolege su napravili navedeni izazov koji je nekoliko mjeseci kasnije postao pravi hit te uključio mnogo poznati ličnosti poput Bill Gatesa, Marck Zuckerberga, LeBron Jamesa i mnogih drugih.

Provjeri ovo!

U Zagrebu pre’stavljanje eroGAG rječnika

Ono što smo do sada gotovo svakodnevno mogli pratiti virtualno putem društvenih mreža, posljednjih dana …