Hrana koja potiče na povećanje inteligencije

Main-Image

Koeficijent inteligencije govori nam u kojoj smo mjeri sposobni da učimo, prilagođavamo se i razumijemo svijet oko nas. Postoji mnogo različitih faktora koji mogu utjecati na visinu IQ-a, a jedan od njih je i ishrana. Evo nekih od namirnica koje nam mogu pomoći povećati koeficijent inteligencije, koje prenose svjetske agencije.

Orasi

U istraživanju Sveučilišta Tafts dokazano je da 29 grama oraha sadrži 2,6 grama omega-3 masnih kiselina, a jedna žlica orahovog ulja 1,4 grama polinezasićenih masti. I jedno i drugo su masti koje nemamo u tijelu, već ih moramo unositi putem hrane, a doprinose poboljšanju memorije.

Sirova jaja

Najbolja i ujedno najpovoljnija nutritivna namirnica jako bitna za razvoj IQ-a. Sirova jaja sadrže proteine i zdrave masnoće koje su ključne za razvoj moždanih funkcija, posebno kod mladih. Što kraće kuhate jaje, njegove nutritivne vrijednosti su veće. Kao i šanse za salmonelu, ali to ipak nije tema…

Borovnica

Osim što su vrlo ukusne, borovnice pozitivno utječu na zdravlje mozga. Sadrže širok spektar fitokemikalija koje su izravno povezane s razvojem i rastom mozga. Neka su istraživanja čak pokazala da usporavaju starenje mozga.

Avokado

40% ovog voća sastoji se od ulja punog oleinske kiseline koja je mononezasićena mast. Moždane su ćelije zaštićene omotačem koju monozasićene masti regeneriraju. To je važno jer oštećenje omotača umanjuje kognitivne sposobnosti.

Riba

Riba je prepuna omega-3 masnih kiselina. Srdela, losos i pastrva sadrže ih u obliku kiselina koje već postoje u našem mozgu pa ih, konzumirajući ribu, dodatno obnavljamo. Te kiseline općenito poboljšavaju memoriju i funkciju mozga.

Zeleno povrće

Osim što je dobro za zdravlje srca, zeleno povrće je blagotvorno i za mozak. Bogat je izvor vitamina E koji je ključan za zdravlje mozga. Vitamin E smanjuje rizik od Alzheimerove bolesti. Osim zelenog povrća, najviše vitamina E sadrže kivi i orašasti plodovi.

Antioksidansi

Oni imaju funkciju obrane vašeg tijela od slobodnih radikala, što rezultira poboljšanjem logičkog zaključivanja. Namirnica koja ih sadrži je na primjer zeleni čaj.

Doručak

Najvažniji obrok dana, vrlo bitan za normalan rad mozga. Istraživanja pokazuju kako zdrav doručak poboljšava kreativnost i koncentraciju.

Provjeri ovo!

U Zagrebu pre’stavljanje eroGAG rječnika

Ono što smo do sada gotovo svakodnevno mogli pratiti virtualno putem društvenih mreža, posljednjih dana …