Brojke i podaci: Kako do prvog (pravog) posla?

unemployed

Treća smo zemlja po nezaposlenosti mladih osoba, a u prilog nam ne ide ni cjelokupna gospodarska situacija. Kako u takvom okruženju pronaći posao bez radnog iskustva?

Počnite od svog životopisa i zamolbe:

Malu prednost imaju oni koji su tijekom školovanja radili i koji uz obrazovanje već mogu pobrojati konkretna (početnička) radna iskustva. Ali čak i ako niste među takvima, ne brinite. U životopisu nije bitna količina informacija već njihova kvaliteta.

Mlada osoba koja tek stupa na tržište rada kvalitetu će najbolje pokazati kroz svoje obrazovanje, interese i motiviranost da počne raditi stoga ne zaboraviti na zamolbu koja mora pokazati vašu ambiciju.

U periodu traženja posla ne treba zaboraviti na usvajanje novih vještina i znanja. Tijekom cijele godine na EduCentar portalu bude aktivno niz nagradnih natječaja uz pomoć kojih možete posve besplatno pohađati željeni tečaj. Ako vam ipak sreća nije naklonjena, na portalu postoji i posebna ponuda tečajeva s popustom.

Kakvi poslovi se nude mladima bez radnog iskustva:

Prema portalu MojPosao, u cijeloj 2014. godini objavljeno je preko 9.000 oglasa u kojima se ne zahtijeva prethodno radno iskustvo, a u odnosu na 2013. godinu to je porast od čak 13%. Najviše oglasa u kojima se na zahtjeva prethodno radno iskustvo objavljeni su u kategorijama Prodaja (Trgovina), Turizam i ugostiteljstvo te IT, telekomunikacije.

A plaća?

Plaća raste s iskustvom. Na početku karijere, dok još nemaju iskustva ispitanici imaju 16% manju plaću od prosjeka. S godinom do dvije iskustva ispitanici u prosjeku imaju 6% nižu plaću, dok je s tri do pet godina iskustva plaća 2% viša od prosjeka. Šest do deset godina iskustva donosi plaću 9% višu od prosječne.

Provjeri ovo!

U Zagrebu pre’stavljanje eroGAG rječnika

Ono što smo do sada gotovo svakodnevno mogli pratiti virtualno putem društvenih mreža, posljednjih dana …