Bitcoin mijenja svijet i daje zamah razvoju nove ekonomije

IMG_1388

Pod pseudonimom Satoshi Nakamoto, krajem 2008. godine, objavljen je opis Bitcoina – decentralizirane, privatne, digitalne valute.

Jedan od osnivača Zaklade Bitcoin Foundation, Roger Ver, izrekao je važnu činjenicu: „Ovo je prvi put u povijesti da bilo tko, s bilo kojeg mjesta na svijetu, može slati i primati bilo koju količinu novca.“

Virtualne valute nisu novost. Tijekom godina razvijene su različite vrste, poput Linden Dolara iz SecondLife-a ili zlata iz World of Warcraft-a te raznih drugih alternativa Bitcoinu, nazvanih Altcoins. No, karakteristike prijašnjih virtualnih valuta Bitcoin je uspio nadići. Nastao je pod utjecajem austrijske škole ekonomske misli koja se zalaže za najmanju moguću mjeru državnog intervencionizma u ekonomiji, osobito u području proizvodnje novca.

Sukladno tome, Bitcoin se ne nalazi pod ingerencijom monetarnih vlasti, za njegovo funkcioniranje nije potrebna institucija poput središnje banke koja bi upravljala količinom izdanog novca niti sudjelovanje posrednika za obavljanje transakcija. Vrijednost Bitcoina, dakle, određuju ponuda i potražnja odnosno tržišne prilike.

Iako vlasti ne mogu upravljati Bitcoinom, mogle bi regulirati poslovima i razmjenom ukoliko prilagode pravne okvire. Regulacija Bitcoina postaje jedna od važnijih tema jer ga prethodno navedeno svojstvo čini pogodnim sredstvom za špekulativne napade, dok obilježje anonimnosti potiče poreznu evaziju i druge nelegalne aktivnosti. Konačno, važnu prepreku na putu da postane službeno sredstvo plaćanja čini Bitcoinova izrazita volatilnost.

Širenje Bitcoinmanije

Europska središnja banka u svojoj publikaciji Virtualne valutne sheme iz 2012. godine navodi kako Bitcoin ne predstavlja veliku prijetnju stabilnosti cijena i financijskoj stabilnosti općenito zbog ograničene povezanosti s realnim gospodarstvom, niskim volumenom trgovanja i nedostatka široke prihvaćenosti, u tome razdoblju. Međutim, u samo godinu dana vrijednost Bitcoina je vrtoglavo narasla. Počevši s manje od stotinu dolara za jedan Bitcoin u prvih nekoliko mjeseci 2013. dostigao je razinu od preko tisuću dvjesto dolara krajem iste godine, da bi u siječnju 2014. Jedan Bitcoin iznosio oko 950 dolara, ovisno o danu.

Veliki publicitet zajamčen je poduzećima koja objave da će početi prihvaćati Bitcoine. Krajem listopada 2013. Godine, stavljanje u upotrebu prvog Bitcoin bankomata, u Vancouveru, Kanada, popraćeno je globalno. U prvih osam dana razmijenjeno je 100 tisuća kanadskih dolara vrijednih Bitcoina. Nadalje, početkom 2014. godine, vijest o prihvaćanju Bitcoina od strane Overstock.com, objavljena je u svim medijima kao glavna novost. Predsjednik i izvršni direktor Overstock.com-a, Patrick Byrne izjavio je kako je to pametan potez te da će ostale online tvrtke morati uskoro slijediti taj primjer.

Bitcoin kao pokretač promjena

Čini se da je Bitcoin obuzeo svijet probudivši široko zanimanje javnosti. Misterij koji se podigao oko Bitcoina od njegovih samih početaka, krenuvši od anonimnosti kreatora virtualne valute nadalje, s godinama se sve više povećava. Dok se još uvijek vide ostaci svjetske financijske krize jer mnoge zemlje još nisu izašle iz iste, široke mase vide Bitcoin kao mogućnost zarade. Bitcoini se kupuju kao investicija s očekivanjem još većeg broja korisnika te shodno tome rasta vrijednosti virtualne valute. Zbog toga neki kritičari smatraju da Bitcoin nije ništa drugo nego Ponzi shema.

Hoće li Bitcoin postati valuta budućnosti? Vjerojatno ne. Ali, mora se priznati da je protokolom po kojem funkcionira uvedena novina nakon koje više nema povratka. Najvažnije od svega, Bitcoin je online novčanicima i općenito obavljanjem transakcija u virtualnom prostoru, promijenio način razmišljanja ljudi i dao zamah novoj ekonomiji. Nova ekonomija se razvija kao virtualna, Internet ekonomija te može ponuditi svjetliju perspektivu koja svijetu očajnički treba.

Bitcoini se kupuju kao investicija s očekivanjem još većeg broja korisnika te shodno tome rasta vrijednosti virtualne valute.
Važnu prepreku na putu da postane službeno sredstvo plaćanja čini Bitcoinova izrazita volatilnost.

Autor osvrta: Sunčica Gojković/Financijski klub

Provjeri ovo!

U Zagrebu pre’stavljanje eroGAG rječnika

Ono što smo do sada gotovo svakodnevno mogli pratiti virtualno putem društvenih mreža, posljednjih dana …