,,12 godina ropstva” bit će obavezan film u američkim školama

12-years-a-slave-trailer1

Film ‘12 godina ropstva‘ britanskog redatelja Stevea McQueena, od jeseni postaje obavezan za gledanje u američkim državnim srednjim školama, piše ,,The Guardian”.

McQueenova drama nominirana je za devet Oscara, uključujući i onoga za najbolji film te je jedan od glavnih favorita za tu nagradu. Prethodno je film već osvojio brojne nagrade Britanske filmske zajednice za najbolji film te Zlatni globus za najbolju dramu.

Film je temeljen na istinitoj priči slobodnog Afroamerikanca Solomona Northupa, kojeg je utjelovio Chiwetel Ejiofor. Glavni lik priče biva drogiran, otet i prodan u roblje u Americi 1850.- ih godina, gdje je trpio dugogodišnje zlostavljanje. Njegov lik u filmu je utjelovio glumac Chiwetel Ejiofor.

Odluku da film uđe u nacionalni curriculum i postane obavezan za gledanje donijela je Nacionalna udruga školskih odbora (National School Boards Association). ,,Moć filmova može biti upotrebljena kao snažan obrazovni alat”, rekao je Williams u sklopu čije je prethodne inicijative u državne škole distribuiran film Edwarda Zwicka o američkom građanskom ratu ‘Glory’.

,,’12 godina ropstva’ na jedinstven način ističe sramno razdoblje u američkoj povijesti i na taj način će kod učenika izazvati želju da se ne ponove zla iz prošlosti, dok će ih s druge strane nadahnuti da sanjaju o boljoj budućnosti”, smatra Williams.

Provjeri ovo!

U Zagrebu pre’stavljanje eroGAG rječnika

Ono što smo do sada gotovo svakodnevno mogli pratiti virtualno putem društvenih mreža, posljednjih dana …