10 zanimljivosti o starkama

all-star-beautiful-converse-desk-red-all-star-Favim.com-186711

S obzirom na istraživanja koja pokazuju kako se svake 43 sekunde u svijetu prodaju jedne “starke”, teško da postoji osoba koja barem jednom nije posjedovala legendarne “All Star” tenisice tvrtke Converse (tvrtka je 2003. prodana Nikeu). Nastale su davne 1917. godine kao košarkaške tenisice, a s vremenom su postale zaštitni znak “urbanog trenda”, pa tako “starke” danas nose svi: od glazbenika do direktora, prenosi Poslovni. Pogledajte neke od najzanimljivijih detalja iz povijesti “All Star” tenisica:

1. Prodano više od 800 milijuna pari

Do 2013. godine prodano je više od 800 milijuna pari tenisica. Čak 60% američkih građana u određenom periodu svog života posjedovalo je “starke”.

2. Crno bijele do 1971.

Do početka 70-ih godina “starke” su bile crno-bijele, a tada su u Conversu odlučili eksperimentirati s bojama.

3. Proizvodnja u SAD-u do 2001.

Za razliku od mnogih, “All Star” tenisice dugo su zadržale proizvodnju u Americi. Tvornice su “premjestili” u druge zemlje tek 2001., kako bi ostali konkurentni na tržištu.

4. NBA

Posljednji puta da su se tenisice nosile u NBA utakmici bilo je 1979. godine. Iako je bilo boljih tenisica, Tree Rollins volio je svoje “starke”.

5. Jači od Nikea

Do 60-ih godina, otprilike 60% fakultetskih i profesionalnih košarkaša nosilo je All Star tenisice. All Star je tada držao 80% tržišta tenisica.

6. Aktivne u II. svjetskom ratu

Kao najpopularnije među mnogim sportskim aktivnostima, ne čudi činjenica da ih je Američka vojska nosila kao službenu obuću za treninge.

7. Rupice za ventilaciju

Ako ih pobliže pogledate, vidjet ćete dvije male rupice za ventilaciju. Convers ih je “izbušio” 1932. godine na prigovore da se noge previše znoje.

8. Nasljednik Spaldinga

Prve i jedine košarkaške tenisice proizvela je tvrtka Spalding, danas poznata po košarkaškim loptama. Cijena je bila osam dolara.

9. Začetnik Chuck Taylor

Starke je prvi popularizirao košarkaš Chuck Taylor, a 1923. su nazvane po njemu, te je tako postao prvi sportaš koji je svojim imenom “zaštitio” neku modnu marku.

10. Starke u glazbi

Krajem 20. stoljeća, između ostalog, zbog sastava Ramones, Nirvana i Green Day postale su neizostavnim dijelom punk-rock kulture.

Provjeri ovo!

U Zagrebu pre’stavljanje eroGAG rječnika

Ono što smo do sada gotovo svakodnevno mogli pratiti virtualno putem društvenih mreža, posljednjih dana …