Znanstvenici potvrdili? Što trijezan misli, pijan govori!

Homer-Simpson-Piwo-Simpsons

Što trijezan misli, pijan govori. Vjerojatno ste ovu staru narodnu čuli mnogo puta. No, sada je ta kultna izjava i znanstveno potvrđena. Ljudi su u stanju totalnog pijanstva učiniti mnogo toga čega bi se inače stidjeli. Njihovi prijatelji su najbolji svjedoci tome. Izlike poput ,,Ej, bio sam pijan. Nisam znao što radim” više ne prolaze, barem tako tvrdi profesor Bruce Bartholow sa Sveučilišta u Missouriju: ,,Alkohol nas ne tjera na loše i neprimjereno ponašanje, već utječe na naše prirodne inhibicije i prigušava prirodne alarme u našem mozgu, koji nas tjeraju da sagledamo koliko je neka situaciju uistinu opasna ili štetna.”

67 ispitanika u dobi od 21 do 35 godina je sudjelovalo u eksperimentu te su podijeljeni u tri skupine: oni koji su pili alkohol, oni koji su bili trijezni te oni koji su dobili placebo. Nakon toga su svi ispitanici krenuli na rješavanje težeg računalnog testa, koji registrira sve pogreške koje ispitanik načini. Očekivano, oni koji su bili pripiti/pijani, gotovo uopće nisu marili za pogreške, što znači da su im se centri u mozgu odgovorni za podizanje alarma jednostavno ugasili! S druge strane, oni koji nisu ništa pili bili su daleko zabrinutiji zbog ishoda svog testa, time dokazavši da alkohol itekako utječe na našu percepciju onoga što je škodno za nas i okolinu, a što ne. 

Nije stvar u tome da pijani ne znaju što rade, već ih jednostavno nije briga! S toga nas ne trebaju iznenaditi pozivi prema bivšim u alkoholiziranom stanju ili pak ulijetanje zgodnim momcima i curama u klubu. Nema blokade. Pripazite se!

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …