Zdravstveno osiguranje redovnih studenata koji su navršili 26 godina života

hzzo

Redovni studenti stariji od 26 godina mogu ostvariti obvezno zdravstveno osiguranje i nakon 26. godina života prema Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju (Zakon) koji je objavljen u „Narodnim novinama” i stupa na snagu 16. studenoga 2013. godine, izjava je ravnatelja HZZO-a prim. Siniša Varga, dr. med.dent.

Navedeno znači da redovni studenti stariji od 26 godina mogu ostvariti obvezno zdravstveno osiguranje i nakon 26. godina života ako ispunjavaju slijedeće uvjete:

– da su državljani Republike Hrvatske sa prebivalištem ili boravištem u Republici Hrvatskoj, odnosno da su državljani Republike Hrvatske s prebivalištem u drugoj državi članici Europske unije koji u Republici Hrvatskoj imaju odobren privremeni boravak

-da su stranci s odobrenim stalnim boravkom u Republici Hrvatskoj

-da nisu obvezno zdravstveno osigurani u drugoj državi članici Europske unije .

Pravo na zdravstveno osiguranje mogu koristiti najduže do isteka školske godine, odnosno završetka akademske godine u kojoj su završili redovito školovanje, a najduže u trajanju od ukupno osam godina po toj osnovi (kao redovni studenti), ako pravo na obvezno zdravstveno osiguranje ne ostvaruju po drugoj osnovi.

Status u obveznom zdravstvenom osiguranju utvrđuje se:

-za studente koji su zahtjev sa potvrdom o statusu redovnog studenta predali nadležnim službama HZZO-a prije dana stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopunama zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju („Narodne novine“ broj 137/13., dakle prije 16. studenoga 2013. godine, status se utvrđuje sa danom stupanja na snagu Zakona, dakle od 16. studenoga 2013. godine

za studente  koji su zahtjev sa potvrdom o statusu redovnog studenta predali nadležnim službama HZZO-a nakon stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguran („Narodne novine“ broj 137/13.), dakle poslije 16. studenoga 2013. godine status se utvrđuje od dana kada su podnijeli zahtjev odnosno kada su se javili HZZO-u.

Napominjemo da se status u obveznom zdravstvenom osiguranju ne može utvrđivati retroaktivno, dakle prije stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguran („Narodne novine“ broj 137/13.), dakle prije 16. studenoga 2013. godine.

www.esava.info

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …