Kino Forum: Zavjet hrvatskog branitelja

logo_zavjetHRT-Dokumentarni program, braniteljska udruga “Zavjet”  i koordinacija 14 zavicajnih studentskih udruga pozivaju Vas na premijerno prikazivanje dokumentarnog filma ZAVJET HRVATSKOG BRANITELA. Film će se prikazati u kino dvorani u sklopu S.D. Stjepan Radić, u ponedjeljak 9.5.2011. s pocetkom u 19:00.

Radnja filma se zasniva na životu hrvatskog vojnika Josip Vidovića, koji prije dolaska u brigadu Tigrova, 1991. godine, odlazi na zavjet Sv. Jakovu (svetište Deževice) u Fojnicu. Nakon mnogih bojišnica u Hrvatskoj i BiH, dva ranjavanja i cudesnog preživljavanja, nastavlja sa zavjetnim hodocašćima. Propješacio je put od Zagreba do Međugorja, tri puta do Bleiburga, a sada priprema hodocašće u Jasenovac.

Kroz živa osobna svjedocanstva u filmu su prikazane originalne snimke ratnog puta kako središnje licnosti tako i Vidovićevih suboraca te clanova istoimene obitelji u razdoblju 1991. do 1994. godine. Sve je to zabilježila ekipa Dokumentarnog programa HTV-a na celu s redateljem i scenaristom Antom Marićem koji naglašava kako film predstavlja vrijedno djelo u rasvjetljavanju istine o ratu u BiH. Uz borbene akcije na posavskom i istocno-slavonskom bojištu, gledatelji se mogu podsjetiti na stradanja hrvatskog puka i zlocine pocinjene nad hrvatima u Rami, tocnije selima Jurići i Uzdol. Slike zapaljenog rodnog mjesta potakle su Josipa da se s ratišta u Hrvatskoj vrati u BiH.

Cilj projekcije filma je studentima Sveucilišta u Zagrebu prikazati ratni put jednog „obicnog“ hrvatskog branitelja i prikazati pravu sliku o ljudima koji su nam omogućili da živimo u slobodi. Potporu projekciji filma izrazila je većina studentskih udruga sa Sveucilišta u Zagrebu a sudjeluju navedene:

Udruga bosanskih studenata
Udruga brodskih studenata
Udruga zagorskih studenata
Udruga studenata banovine
Studentski zbor Gacke
Klub zadarskih studenata
Udruga studenata grada Splita
Udruga studenata dalmatinske zagore
Udruga studenata cetinske krajine
Udruga studenata imotske krajine
Udruga studenata Dubrovnik – Libertas
Udruga studenata Novske
Zagrebacki klub livanjskih studenata
Zavicajni klub hercegovackih studenata

Svi ste pozvani te Vas ocekujemo u što većem broju!

Izvor:  http://www.zkls.hr

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …