Za bolje rezultate: Učenje prije spavanja, sport, odmor i zujanje

IMG_0964

I dok jedni još odmaraju i pripremaju se za novu akademsku godinu, druga skupina studenata marljivo uči i priprema se za jesenske ispitne rokove. Učionica, NSB, u sobi za stolom ili u krevetu – svatko ima svoje omiljeno mjesto gdje najbolje upija riječi iz fakultetske literature. Nedavno znanstveno istraživanje potvrdilo je kako je ipak najbolje učiti u krevetu.

Znanstvenici tvrde kako učenje prije spavanja dovodi do boljih rezultata. Razlozi leže u tome što tijekom spavanja jača naša nova memorija mozga. Jednako tako, ako pri buđenju prođete kroz svoje bilješke od učenja, mozak će ih puno bolje upiti jer u jutarnjim satima ima dovoljno prostora za upijanje novih informacija.

Navedeno istraživanje provedeno na Sveučilištu u Kaliforniji pokazuje kako popodnevni odmor i spavanje do 100 minuta djeluju osvježavajuće na vaš mozak. Točnije, takav odmor ima važnu ulogu u pripremanju mozga za formiranje pamćenja pa će učenje i upijanje biti kvalitetno poput ono jutarnjeg.

Možda i vi spadate u skupinu studenata koja se prije učenja voli dobro ispuhati na nekom sportu i tjelovježbi. Trčanje, razgibavanje, fitness ili nogomet utjecat će pozitivno na vaše učenje jer dugoročno popravljaju brzinu procesuiranja podataka u vašem mozgu, a riješit će vas negativne energije i osjećaja napetosti. Kad osjetite umor i ne razumijete više što čitate i govorite, uzmite mentalnu pauzu – zagledajte se u bijeli zid nekoliko minuta i opustite se kako bi vam se stabilizirao puls i olakšalo disanje. Isti trik će vam pomoći i prije samog ispita jer će vas opustiti i riješiti osjećaja anksioznosti.

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …