World University ranking: Zagrebačko sveučilište na 601. mjestu

MIT-wide

Ovog tjedna je objavljeno najnovije istraživanje “QS World University Ranking 2014/2015” u kojem su rangirana najbolja sveučilišta u svijetu. Prema ovom istraživanju, iz zemalja regije među 800 najboljih u svijetu našla su se samo sveučilišta u Ljubljani, Zagrebu i Beogradu.

Prema ovoj listi najbolje sveučilište u svijetu je Massachusetts Institut za tehnologiju (MIT), a iza njega slijede Cambridge, Imperial College London, Harvard,  Oxford, UCL (University College London), Stanford, California Institute of Technology (Caltech), Princeton i Yale.

Prema tome, među deset najbolje rangiranih sveučilišta u svijetu njih šest su američki, a preostala četiri britanska, koji potvrđuju dugogodišnju dominaciju ove dvije zemlje u  sustavu visokog obrazovanja u svijetu.

Inače, QS World University Ranking je trenutno najveći portal na svijetu koji se bavi istraživanjem i usporedbom kvalitete i uspjeha fakulteta u svijetu. Istraživači sastavljaju opsežnu listu analizirajući reputaciju ukupno 700-800 najboljih sveučilišta svijeta, kontaktirajući s akademskim osobljem. Svake godine bude anketirano oko 34.000 osoba koji odgovaraju na pitanja kako vide istraživačke i obrazovne kapacitete svakog sveučilišta, javlja Anadolu Agency.

Među najboljim europskim sveučilištima nalaze se još ETH Zurich (Švicarski federalni Institut za tehnologiju), King’s College London (KCL), Sveučilište Edinburgh, Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne, Ecole normale supérieure i Sveučilište Bristol.

Od zemalja regije Zapadnog Balkana, na ovoj listi se nalaze Sveučilište u Ljubljani koji se nalazi među 550 najboljih sveučilišta, Sveučilište u Zagrebu je na 601. mjestu, a Sveučilište u Beogradu je 750. najbolje sveučilište na svijetu.

Prema rang listi za ovu godinu, nijedno od sveučilišta iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Albanije i Kosova nije se našlo na ovoj prestižnoj listi najboljih 800 sveučilišta u svijetu.

Istraživački tim QS-a, koji je rangirao sveučilišta u svijetu, smatra da su američke i britanske visokoškolske institucije najbolje u svijetu zbog toga što su fokusirane na internacionalizaciju.

To se najviše odnosi na međunarodno akademsko osoblje, odnosno udio u ukupnom broju zaposlenih koji dolazi iz drugih zemalja svijeta. To je vrlo bitan faktor“, navode iz QS-a.

Osim ove dvije zemlje, među 50 najboljih, svoja sveučilišta imaju i Švicarska, Kanada, Singapur, Francuska, Australija, Hong Kong, Japan, Južna Koreja, Australija, Danska, Kina, Njemačka i Nizozemska.

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …