Volontiranje jedina opcija? Hrvatska treća po nezaposlenosti mladih u EU

volontiranje

Nakon Španjolske i Grčke, Hrvatska je treća europska zemlja po broju nezaposlenih mladih.

Jedna od glavnih prepreka u traženju posla je nedostatak radnog iskustva. Sve više mladih s toga traži način da poboljša CV, a jedno od rješenja je volontiranje, prenosi Al Jazeera Balkans.

Pomaže im i država. Kako bi volonteri dobiveno iskustvo mogli prezentirati poslodavcu, Ministarstvo  je izradilo Potvrdu o kompetencijama stečenim volontiranjem.

Komunikacija na maternjem i stranim jezicima, izrada prezentacija i budžeta, korištenje novih medija i tehničke opreme – to i mnogo više Ivan je upisao u CV zahvaljujući volontiranju.

Projekt simulacije donošenja odluka na europskoj razini s još 20-tak volontera pripremao je punih pet mjeseci. Nije dobio niti euro, ali iskustvo mu se itekako isplatilo.

– Ovo bildanje CV-a, prepoznatljivo i vani, znači ne samo u Hrvatskoj, jer vani taj projekt Model European Union već neko vrijeme živi i ljudi koji se time bave su u biti prepoznati kao dosta ambiciozni i prepoznatljivi mladi ljudi. Znači, koji su spremni odvojiti svoje slobodno vrijeme da bi obrazovali svoje kolege. A i sami sebe u konačnici, kaže Ivan Zrinjski, student prava.

Svi volonteri stečene kompetencije sada mogu zabilježiti i u službenom dokumentu Ministarstva i tako se bolje predstaviti budućem poslodavcu.

Više od 125.000 nezaposlenih u Hrvatskoj mlađe je od 29 godina. Mnogi od njih nemaju ni dana radnog iskustva. Brojke su loše, ali prilike na tržištu rada mogu se poboljšati – ako nezaposleni pokažu da znaju, mogu i žele.

Igoru Žonji posao je spajati poslodavce i radnike putem portala moj-posao:
– Svakako nam je važno je li se mlada osoba, potencijalni zaposlenik, bavi sportom – pleše li ili pjevaa, ima li bilo kakvu drugu aktivnost. Jasno, tako je i volontiranje nekakva druga aktivnost, gdje se pokazuje nekakav pozitivan stav, želja za druženjem, napretkom, znanjima, kaže Igor Žonja, direktor portala moj-posao.

U Hrvatskoj se volonteri broje u promilima. Prijavljeno ih je tek otprilike 20.000. Osnovni smisao volontiranja je pomagati drugima, ali sve je više onih koji volontiranjem pokušavaju pomoći i sami sebi.

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …