Više od trećine mladih markira s nastave radi kave s prijateljima

1470369_534041266681685_2100006895_n

Među najkreativnije trenutke u našim životima sigurno se ubraja smišljanje izgovora za izostanak s nastave. Zbog čega školarci i mladi najviše markiraju, istražio je portal EduCentar na više od 300 ispitanika tijekom studenog.

Nedostatak motiviranosti za sudjelovanja na nastavi najčešće proizlazi iz nedostatka zanimljivog sadržaja ili predavanja, stoga čak 36% priznaje da radije ode na kavu s prijateljima nego odsluša predavanje. „Kartala se bela“ i „Fizika je uvijek bila dosadna“ komentari su ispitanika koji otkrivaju zašto su ‘zaradili’ neopravdani sat.

Drugi najčešći razlog nedolaska na predavanje je strah od ispita – 22% ispitanika navodi da markiraju jer se nisu pripremili za ispit. „Lakše je markirati nego kasnije ispravljati jedinicu“ objašnjava jedan od ispitanika.

Nepripremljenost za usmeno odgovaranje kao razlog markiranja navodi 16% ispitanika. Ispitanici komentiraju da ‘im se nisu dale slušati prodike profesora’, ali i da su imali ‘profesora koji je previše tražio, dok im nije prenosio ništa znanja’.

Profesor i njihov način predavanja izlika su za markiranje 13% ispitanika.
„Znala sam da neću propustiti ništa bitno. Ionako sam učila iz knjige, a ne iz bilješki s predavanja.“ objašnjava jedna ispitanica, a drugi ispitanik se nadovezuje komentarom da su predavanja bila ‘neučinkovita pa nije imalo smisla ići na njih’.

Čak 10% ispitanika priznaje da su si dali ‘oduška’ i markirali jer nije bilo sankcija pa se nisu osjećali obveznima doći na predavanje, dok ih 3% navodi da jednostavno nisu voljeli predmet koji su odlučili markirati.

Sudeći prema odgovorima sudionika ankete, navedeni razlozi markiranja mogu se podijeliti u dvije skupine: nezainteresiranost za predavanja ili vlastita nepripremljenost. Iako markiranje nije praksa koju treba podržavati, vjerojatno svaki student i učenik dođe barem jednom ‘u napast’ doživjeti to iskustvo. No kada je glavni razlog odlazak na kavu s prijateljima, postavlja se pitanje koliko je nekome stalo do vlastitog obrazovanja i bolje budućnosti, i mijenja li se obrazovni sustav dovoljno brzo.

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …