VIDEO: Veliki sukobi studenata i policije u Kanadi – preko 150 uhićenih, više ozlijeđenih

Preko 150 osoba uhićeno je, a više ih je ozljeđeno, u gradu Montreal za vrijeme masovnih studentskih demonstracija koje potresaju Kanadu već tjednima. Jedan od prosvjednika nalazi se u bolnicu i lijecnici mu pokušavaju spasiti oko nakon što mu je policija ispalila suzavac ravno u glavu.
Studenti u Montrealu i drugim gradovima prosvjeduju protiv naglog porasta školarina.


Masovna privođenja studenata dogodila su se jucer nakon što je interventna policija napala studente suzavcem – da stvar bude ironicna – za vrijeme godišnjeg “prosvjeda protiv policijske brutalnosti” koji se poklopio sa studentskim prosvjedima.

Više tisuća prosvjednika marširalo je ulicama Montreala kada ih je policija presrela na skretanju ulice, svjedoci tvrde da je policija prvo upotrijebila dvije snažne granate za “omamljivanje” da bi zatim nasrnuli sa suzavcem i drugim kemijskim sprejevima.

Prosvjednici su u kasnijim satima uzvratili na policijsku brutalnost i potpuno demolirali jedno policijsko vozilo (video na dnu teksta).
Veliki prosvjedi studenata protiv povišenih školarina traju već tjednima, ali posljednjih dana pojacanim intenzitetom. Jean Charest, premijer provincije Quebec, najavio je još prošle godine kako će iznos školarine, od pocetka 2012, svake godine od sada rasti za 325 USD.
Školarina u Kanadi trenutacno u prosjeku iznosi oko 2,000 USD.

 Posljednji put kada je došlo do ovakvih sukoba između studenata i policije u Kanadi bilo je u travnju 2011, tada su također izbili sukobi u gradu Montreal.


izvor: advance.hr

 

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …