Veliki uspjeh studenata Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu!

pravo

Studenti Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu osvojili su prvo mjesto na regionalnom natjecanju iz medijskog prava koje je već drugu godinu za redom održano u Beogradu. Osvajanjem prvog mjesta na ovom natjecanju studenti Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu obranili su titulu najboljih u regiji.

Drugo regionalno natjecanje Price Media Law Moot Court Competition održano je u organizaciji Sveučilišta Oxford i Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu od 13. do 15. prosinca 2013. Na natjecanju su  sudjelovale ekipe iz jugoistočne Europe, ukupno 40 natjecatelja i trenera, a zagrebačka ekipa u finalu je pobijedila ekipu Pravnog fakulteta Univerziteta u Nišu. Na natjecanju je sudjelovalo preko 30 sudaca, stručnjaka za medijsko pravo, iz devet zemalja regije.

Zahvaljujući ovom velikom uspjehu na regionalnoj razini, studenti Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu kvalificirali su se za međunarodno natjecanje u medijskom pravu koje će se od 1. do 4. travnja 2014. održavati u Oxfordu. Riječ je o natjecanju na kojem je prošle godine sudjelovalo preko 80 sveučilišta iz više od 30 zemalja sa šest kontinenata. Uz studente iz Zagreba i Niša, na međunarodno natjecanje u Oxfordu plasirala se i ekipa studenata sa Sveučilišta Aristotle u Thessaloniki iz Grčke.

Ekipa Pravnog fakulteta u Zagrebu, čiji su članovi studenti Morana Perušić, Teodora Skelin, Ana Vitauš, Dario Ćorić i Hrvoje Škalić, do završnice regionalnog natjecanja došla je s maksimalnim brojem pobjeda, kao i ekipa Pravnog fakulteta Univerziteta u Nišu. Zagrebačka ekipa pobijedila je u završnici simulirajući ulogu tužitelja pred sudačkim vijećem sastavljenim od uglednih pravnika i stručnjaka iz medijskog prava: Margaritom Tsatsom Nikolovskom, sutkinjom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i bivšom sutkinjom Europskog suda za ljudska prava, Vesnom Alaburić, odvjetnicom za medijsko pravo, Helenom Mandić, direktoricom za emitiranje u Regulatornoj agenciji za komunikacije BiH, Jadrankom Vojvodić, zamjenicom direktora Agencije za elektronske medije Crne Gore, iArmerom Jukom, državnim odvjetnikom Republike Albanije.

Uz ukupnu pobjedu na natjecanju, studenti Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu osvojili su inagradu za najbolje podneske, odnosno za tužbu i odgovor na tužbu.

Studente je pripremala Katedra za građansko pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pod mentorstvom asistentice Ive Kuštrak Managić, zajedno s članovima prošlogodišnje pobjedničke ekipe Kristinom Mandić, Dinom Salapić, Antonijom Ivančan i Filipom Kufrinom.

Podsjetimo, na natjecanju iz medijskog prava središnja su pitanja hipotetskog slučaja (moot case) zaštita slobode govora i prava na privatnost. Ove su se godine studenti posebno bavili pitanjima neovlaštenog pristupa osobnim podacima i njihovim korištenjem, etičkim standardima za novinare i funkcioniranjem internetskih tražilica.

Budući da medijsko pravo ima sve važniju ulogu za razvoj društva u 21. stoljeću, pitanja kao što su odnos prava na slobodu govora i prava na privatnost, obujam prava na privatnost javnih osoba, sloboda govora na društvenim mrežama ili odgovornost posrednika na internetu postaju ključna pitanja u učvršćivanju vladavine prava.

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …