Uspješan studentski prosvjed: Studenti poslali jasnu poruku ministru Jovanoviću

20131029_211719

U organizaciji inicijative ‘Studenti nisu smokve‘ organiziran je prosvjed za studentski standard, koji se održao u Studentskom domu Stjepan Radić u 21:00. „Posljednji pozdrav studentskom standardu“ je okupio studente koji se zalažu za povećanje mjesečne razine subvencije, ukidanje tjednog i vraćanje mjesečnog obračuna subvencije, povećanje subvencije na određene proizvode, povećanje kvalitete života u studentskim domovima te zadržavanje postojećih cijena smještaja.

Najave za ovaj događaj su bile jako dobre. Gotovo 800 potvrđenih dolazaka na Facebooku i velika medijska popraćenost. Vjerojatno je mogla biti i bolja, ali očito nekima to nije hit tema.

20131029_212102

Mirni prosvjed je prošao upravo onako kako je i najavljen – brojne svijeće, mirna atmosfera i preko 400 okupljenih studenata. Ovaj događaj popratilo je nekoliko televizijskih kuća i više desetaka novinara, što je još jedan u nizu pokazatelja kako je ova tema ipak jako zanimljiva medijima. Također, ova tema može biti okidač i pokretač nekih novih studentskih „talasanja“, kako u Zagrebu, tako i u Splitu, Osijeku, Rijeci, Slavonskom Brodu, Dubrovniku, Zadru i ostalim gradovima u kojima se i studenti nešto pitaju.

Nije to prosvjed koji će se pamtiti i o kojem će se pričati danima, ali je bitan da vladajući znaju da smo još tu, da smo živi. Pregovori studentskih predstavnika, na čelu sa Studentskim zborom, s predstavnicima Ministarstva i dalje traju te ukoliko ne dođe do ispunjenja zahtjeva, očekuje se veliki prosvjed ispred zgrade Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.

Untitled-1

Što se tiče konkretnih zalaganja za bolje sutra studenata, za cijene smještaja se ne moramo brinuti. Kao što je za esava.info rekao sanacijski ravnatelj Studentskog centra, gospodin Pejo Pavlović, Studentski centar bi nama trebao plaćati što živimo u ovakvim uvjetima. Što se tiče kvalitete smještaja, ona će se sigurno poboljšati nadolazećom Univerzijadom ’16 čije domaćinstvo vjerojatno više znači za buduće studente, nego za sportaše koji će sudjelovati. Ulaganje države uz potporu europskih fondova ne bi trebalo biti upitno, s obzirom da se radi o događaju od nacionalnog interesa.

20131029_211949

Ono na čemu sigurno treba poraditi i što treba ispitati su pojedine cijene hrane i napitaka u menzama. Ne može ekonomska cijena vode biti 30 lipa skuplja od one u trgovinama. Također, voda kao najzdraviji napitak mora biti subvencionirana s 71,24%, a ne 50%! Ukoliko se kroz medije konstantno provlače teze da se želi unaprijediti kvaliteta i zdraviji studentski život – onda je to prvi potez. Neupitno je da je došlo do blagog pomaka u kvaliteti, ali i ponudi hrane. Tome sigurno razlog nije (ili ne bi smio biti) poskupljenje hrane. Kakve veze ima poskupljenje pilećeg s dodavanjem sirnice u ponudu? Baš nikakve. Jesu li to samo sitni potezi kojima se mire zaraćene strane?

(www.esava.info)

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …