Uspjelo mu što mnogima nije: Student izumio uređaj za nevidljivost

Student s američkog sveučilišta Rochester Joseph Choi  izumio je napravu koja objekte čini nevidljivima. Ono što znanstvenici cijelo vrijeme pokušavaju, ovom studentu je uspjelo uz pomoć jeftinih materijala dostupnih svima.

Choijev izum temelji se na uporabi četiriju standardnih leća koje objekt čine skrivenim i kada se promatrač pomiče i nekoliko stupnjeva dalje od optimalne promatračke pozicije.

“Dosad je razvijeno mnogo visokotehnoloških naprava i načina koji čine objekte nevidljivima, a koji se temelje na istoj ideji – kako preusmjeriti svjetlost da prođe oko ili preko objekta i tako stvoriti dojam da objekt nije tu. Dosada su korišteni skupi i rijetki materijali”, rekao je John Howell, profesor fizike na Sveučilištu Rochester u priopćenju na službenoj stranici Sveučilišta.

Jedan od ključnih problema, odnosno nedostataka javljao bi se kada bi promatrač promijenio točku gledišta jer mu tada objekt postaje vidljiv. Međutim, ovaj student je otišao korak dalje te je uspio u onome u čemu mnogi nisu: ,,Ovo je prvi poznati uređaj koji omogućuje trodimenzionalnu kontinuiranu višesmjernu nevidljivost objekta koji radi na temelju prijenosa zraka svjetla u vidljiv spektar”, objasnio je Joseph.

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …