Upoznajte studentskog pravobranitelja

Koliko ste se puta osjećali lišeni svojih studentskih prava, a niste znali kome se obratiti? ”Studentski vodic” donosi intervju sa studentskim pravobraniteljem Ivanom Tomljenovićem koji nam je odgovorio na nekoliko brzih pitanja kako bi nam pobliže pojasnio svoju funkciju i upoznao studente s cinjenicom da postoji netko kome se mogu obratiti kada nisu sigurni što uciniti.


Svi znamo da ”sukob” s birokracijom može imati onu poznatu Kafkijansku dimenziju, no ne ocajavajmo. Kontaktirajmo pravobranitelja.

studentski pravobranitelj

Kako ste se odlucili postati studentski pravobranitelj i koliko ste dugo na toj funkciji?

To je za mene bio trajan proces – o tome nisam odlucio već odlucivao, suocavajući se kao promatrac s brojnim kršenjima studentskih prava te primjerima, ako ne novcane, onda u svakom slucaju institucionalne sveucilišne korupcije. Izabran sam u ožujku 2009. na mandat od godinu dana koji je produžen 2010. Nakon ožujka 2011., pa sve do kraja rujna 2011., vršitelj sam dužnosti pravobranitelja. Budući da se pravobraniteljev mandat po zakonu može samo jednom ponoviti, od listopada 2011. obavljat ću funkciju savjetnika te mi se studenti u svakom slucaju mogu obratiti na ivan.tomljenovic.cro@gmail.com.

Čime se tocno bavi studentski pravobranitelj?

Studentski pravobranitelj je student koji po dužnosti brine o razvoju i provedbi studentskih prava i studentskog standarda te upozorava na trenutacne moguće probleme. Na godinu dana imenuje ga studentski zbor; međutim, institucija koja ga bira je visoko ucilište, a ne zbor. Pravobranitelj prima studentske pritužbe koje se odnose na kršenje prava i raspravlja o njima s nadležnim tijelima visokog ucilišta, savjetuje studente o nacinu ostvarivanja njihovih prava, a može i sudjelovati u stegovnim postupcima protiv studenata radi zaštite njihovih prava itd.

Koliko traje mandat? Kakav bi bio idealni nasljednik?

Studentskog pravobranitelja trebalo bi imati svako visoko ucilište (dakle, fakultet), a ne samo sveucilište. Kakva je situacija na hrvatskim sveucilištima – ne znam, no znam da nažalost na mnogim fakultetima Sveucilišta u Zagrebu pravobranitelj nije izabran. Zakonom je određeno da mandat studentskog pravobranitelja traje godinu dana i da se može jednom ponoviti. Idealan nasljednik bi trebao imati vrstan tim pravnih savjetnika. Isto kao što ravnatelj bolnice ne mora i ne treba biti kirurg.

Omiljeni slucaj koji si riješio?

Osobno ne rješavam slucajeve i nemam takve ovlasti, već poticem njihovo rješavanje – ako se ne može drugacije, i kroz prijave nadležnim izvanfakultetskim institucijama. Riješenih slucajeva je bilo puno – npr. povećanje protustatutarno malo propisanih ispitnih rokova, uspješno savjetovanje o nacinu reguliranja statusa mirovanja studenata, ukidanje diskriminacije studenata prijelaznika na jednom fakultetu u pogledu plaćanja u odnosu na studente neprijelaznike, poništavanje nekih protupravno donesenih odluka na štetu studenata u pogledu plaćanja cime je fakultet htio sebi priskrbiti znatnu imovinsku korist.

Dolaze li studenti s pitanjima za koje nisi zadužen? Možeš li nam navesti nekoliko primjera?

Studentski pravobranitelj nije nadležan za pitanja administrativno-tehnicke prirode, kao ni genericke pritužbe studenata za koje nema pravnih osnova (pitanje dekanskih rokova, produžetka studija po starom programu za ”vjecne studente” itd.). Bitno je napomenuti da studentski pravobranitelj nije pravni zastupnik studenata, već studente savjetuje i pomaže u komunikaciji između uprave, pojedinih katedri te studenata.

Što je najbolje, a što najteže u tvom poslu?

Najbolje je kada se studentu pomogne u ostvarivanju njegovih prava. Najteže je svakako kada zbog spomenute sveucilišne institucionalne korupcije (i pogodovanjima određenim ljudima koji imaju moć i utjecaj tolike razine da ih se provođenje studentskih prava ne tice) studenti za svoja pripadajuća im prava bivaju zakinuti.

I za kraj, što preporucaš studentima, kada da ti se jave?

Studenti mi se mogu obratiti sa svakim pitanjem koje se tice nepoštivanja njihovih prava. Želio bih naglasiti da su sve pritužbe studenata upućene studentskom pravobranitelju u potpunosti anonimne. Studentski pravobranitelj u svojem je radu u potpunosti neovisan u odnosu na Studentski zbor i Upravu visokog ucilišta.

 

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …