Ukoliko ne dođe do nagodbe, studenti će tužiti Vladu Republike Hrvatske

about-law
Stanje u Bosni i Hercegovini je posljednjih dana kaotično. Ništa manje izigrani od državnih vlasti (ovaj put Republike Hrvatske) nisu ni studenti koji ulaze u kategoriju ,,Hrvati izvan Republike Hrvatske” koji su početkom godine oštećeni za iznos državne stipendije koji je jednostavno vraćen u proračun – odnosno nestao.
Međutim, studenti se nisu tek tako lako pomirili s tim. Odlično su se organizirali i podzueli pravne mjere kako bi zaštitali svoja prava koja ima je Republika Hrvatska oduzela. Tim povodom je angažiran i odvjetnički ured gospodina Knezovića koji će, ukoliko se spor ne riješi mirnim putem, na sudu tražiti pravdu za studente – i to besplatno.
Porazgovarali smo s Marinelom Penavom, odvjetničkom vježbenicom u odvjetničkom uredu gopodina Knezovića i saznali koje su sljedeće akcije koje će se poduzeti.
Iz odvjetničko ureda moraju odmah upozoriti na razlikovanje određenih pojmova, koje, koliko su uočili iz svih pristiglih mailova i upita vezanih uz ovaj postupak, većina ne tumači onako kako treba.
Dakle, protivna strana u ovom postupku nije Ministarstvo, nego Ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, koji je ustrojen kao središnje tijelo državne uprave, a osnovan je Zakonom o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan RH. Ukratko, radi se o tijelu državne uprave koje NIJE DIO MINISTARSTVA, nego neposredno odgovara Vladi RH.
Nadalje, budući da je protivna strana tijelo državne uprave Republike Hrvatske, prema  Zakona o parničnom odnosu, prije samog podnošenja tužbe protiv Republike Hrvatske, stranka je dužna podnijeti prijedlog za mirno riješenje spora nadležnom državnom odvjetništvu.
Ukoliko prijedlog ne rezultira nagodbom, odnosno ako prijedlog za mirno riješenje spora ne bude prihvaćen ili o njemu ne bude odlučeno u roku od tri mjeseca, tek tada se može podnijeti tužba protiv RH pred nadležnim sudom.Dakle, tužba još ne može biti podnesena. Za tri mjeseca ćemo znati u kojem smjeru ići dalje – nagodba ili tužba protiv RH. Zasad smo podnijeli prijedlog za mirno riješenje spora Državnom odvjetništvu.
Što se tiče broja studenata, ne mogu sa sigurnošću reći koliko ih sudjeluje, budući da su studente podijelili u više grupa. Prema slobodnoj procjeni, ima ih oko 400.Također, to znači da svi oni koji se do sad nisu javili, a žele sudjelovati u postupku, još uvijek mogu. Eventualan pozitivan ishod spora će se odnosti samo na one koji su sudjelovali u njemu.
Šanse da se dobije spor možemo povezati s jednom usporedbom: Ni u jednom ratu, ma koliko spreman bio, ne znate kakvim oružjem raspolaže suprotna strana. Ali mogu reći da imamo dobro naoružanu vojsku i teren.
Zakon nam predstavlja dobru osnovu i to je ono što studentima ide u korist, budući da je Ured ovakvim postupanjem višestruko povrijedio zakonske odredbe obveznopravnih odnosa. Jedino što nam preostaje je čekati ishod postupka, uz pojačanu dozu optimizma, kojeg, barem kod nas, nikad ne nedostaje.
www.esava.info

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …