U zatvor sam ušao kao krijumčar kokaina, a izaći ću kao magistar prava

Nekad poznati zagrebacki ugostitelj Angel Andonov jedan je od cetvorice uhićenih u rujnu 2003 . u lucici autokampa Veštar u Rovinju zbog šverca cak 336 kilograma kokaina, vrijednog 100 milijuna kuna, kojeg su gumenjacima na kopno prevozili s jahte Adelante koja je doplovila iz Južne Amerike.


Osuđen je na 21 godinu zatvora i dosad je odslužio devet. Dva desetljeća dugo su razdoblje i kad ih se provodi na slobodi, a kamoli iza rešetaka, a dani u zatvoru, nesumnjivo, traju barem dvaput dulje.

Treba ubiti nekako to vrijeme, a sada 53-godišnji Andonov odlucio se vratiti studiju prava koji je na slobodi napustio nakon treće godine. Njegov je primjer specifican jer je krajem 2009., kada je kao izvanredni student upisao cetvrtu godinu na Pravnom fakultetu u Splitu, bio jedini takav u hrvatskom zatvorskom sustavu.

Danas još cetiri zatvorenika studiraju tijekom izvršenja kazne, ali Andonov je jedini koji iz sigurnosnih razloga ispite polaže u prostorijama šibenskog zatvora, gdje služi ostatak kazne. Specifican je i po ocjenama jer, kako je napomenuo, pristaje iskljucivo na one najviše, a uskoro će i završiti diplomski rad.

Tema? Zakon o izvršavanju zatvorske kazne u usporedbi s identicnim zakonima zemalja clanica EU. Svakako logican izbor teme za nekoga tko doslovce živi svoj završni studijski rad.

Prvi korak prema nastavku visokoškolskog obrazovanja o vlastitom trošku bio je Andonovov zahtjev koji je uputio Ministarstvu pravosuđa i koji mu je, nakon konzultacija s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa, odobren.

– Četvrtu godinu studija na Pravnom fakultetu u Splitu kao izvanredni student upisao sam 1. prosinca 2009. zahvaljujući dogovoru uprave zatvora u Šibeniku i dekana splitskog Pravnog fakulteta, prof. dr. sc. Borisa Buklijaša, koji je dao suglasnost za upis.
Uvjeti nastavka studiranja precizirani su s prodekanom, prof. dr. sc. Miljanom Sesarom. Dogovoreno je i da će se ispiti zbog sigurnosnih razloga održavati u prostorijama zatvora u Šibeniku, koji će osigurati nužne sigurnosne uvjete prilikom dolaska profesora i održavanja polaganja ispita – objasnio je Andonov.

Do diplome su Andonovu ostala još tri ispita: iz trgovackog prava, prava društava i međunarodnog privatnog prava.
– Najteži ispit do sada bio mi je građansko procesno pravo. Uglavnom dobivam ocjene vrlo dobar i izvrstan. Prosjek ocjena položenih ispita dosad mi je 4,3. Sreća je i da sam u rujnu 2009. raspoređen na radno mjesto voditelja knjižnice, pa uglavnom ucim u knjižnici tijekom i nakon radnog vremena.
S obzirom na rad u knjižnici i nemogućnost stopostotne koncentracije za ucenje, treba mi u prosjeku tri mjeseca da se pripremim za ispit jer uglavnom su to ozbiljni i opsežni ispiti, a i ucim za visoku ocjenu.
Tema diplomskog bit će usko vezana uz Zakon o izvršavanju kazne zatvora s obzirom na to da ga živim 24 sata dnevno i upoznat sam s njegovom primjenom u praksi. Smatram da on kao stožerni zakon o izvršavanju kazne može i treba evoluirati. Komparirat ću ga s identicnim zakonima država clanica EU – navodi zatvorenik.


izvor: jutarnji.hr

 

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …