U utorak i srijedu studentski izbori na Sveučilištu u Zagrebu

Izbori

Izbori za Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu i studentskih zborova svih fakulteta održat će se sutra (utorak, 26.3.) i prekosutra (srijeda, 27.3.) na svim fakultetima u Zagrebu. Odluku o izboru studenata raspisao je rektor Aleksa Bjeliš prije nešto više od mjesec dana, a svi kandidati koji će biti izabrani krenut će sa svojom dužnosti od naredne akademske godine.

Sveučilište u Zagrebu od sljedeće akademske godine očekuje smjena svih studenata koji sjede u Studentskim zborovima. Sutra i prekosutra studenti će odlučivati koji će među njima biti u studentskim zborovima sastavnica, ali i u glavnom tijelu koje zastupa interese svih studenata, Studentskom zboru Sveučilišta.


Objavljena imena kandidata

Svi studenti Sveučilišta u Zagrebu moći će glasovati i za Studentski zbor Sveučilišta. Kandidature su predane, a ovdje ih možete pogledati.

Osim toga Sveučilište je na svojim mrežnim stranicama objavilo i imena studenata koji su se kandidirali za studentske zborove koji djeluju na sastavnicama. Popis kandidiranih možete pogledati ovdje.

Podsjećamo, svi koji sa indeksom dođu na svoj fakultet sutra i preksutra od osam do 20 sati mogu glasovati za svoje favorite.


Predstavnici dviju koalicija održali predizborno sučeljavanje

Na ovim izborima sudjeluju dvije koalicije, S.T.O.P. koalicija i “Lista za studentski standard”. Pored određenog kandidata na glasačkom listići stoji naziv koalicije koja ga podržava.

S.T.O.P. koalicija označava glavno programsko načelo da ‘Studenti trebaju odgovorne predstavnike’ a sastoji se od 12 udruga, od kojih su devet strukovne udruge s Filozofskog fakulteta.Smatraju da Studentski zbor dosada nije napravio ništa zamjetno, a žele mu dati, kako kažu, toliko željeni legitimitet. Kandidati koje podržava ova koalicija žele se pozabaviti i transparentnijom ulogom Studentskog centra, te zahtjevaju visoko obrazovanje dostupno svima u smislu školarina koje neće socijalno stratificirati studente Sveučilišta.

Protukandidatska lista okuplja 33 studentske udruge i to najviše zavičajnog tipa. U svojem programu su usredotočeni na poboljšanje kvalitete života studenata te borbu za studentska prava obzirom na najavljivana poskupljenja hrane i smještaja u domovima. Osim toga žele demistificirati ulogu Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, jer su svjesni da mnogi ne znaju što točno Studentski zbor radi.

U nastavku možete poslušati sučeljavanje predstavnika suprotstavljajućih koalicija, Luke Štambuka s “Liste za studentski standard”, te Marka Pejića iz S.T.O.P. koalicije.

(srednja.hr)

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …